Verkiezingen 2018 - Antwerpen

Deed het moment dat De Wever thee bezorgde aan journalisten u ook aan iets denken?

Print

Video: vtm

Antwerpen / Deurne -

Dat Bart De Wever wel eens graag een knipoog durft te doen naar historische gebeurtenissen, figuren of persoonlijke voorbeelden, bewees hij eens te meer op verkiezingsdag. Bij het ochtendgloren trakteerde hij de cameraploeg van vtm, die zich voor zijn deur van zijn woning in Deurne had geposteerd, op een tas thee. Een fijn gebaar van de burgemeester, maar vooral ook een duidelijke verwijzing naar Boris Johnson, de voormalige burgemeester van Londen, waar De Wever zich graag aan spiegelt.

Bart De Wever werd zondag op verkiezingsdag de hele dag op de hielen gezeten door journalisten en cameraploegen. De eerste perslui waren er al vroeg bij. Voor 9 uur had vtm-reporter Julie Colpaert al postgevat voor de woning van Bart De Wever in Deurne.

Deed het moment dat De Wever thee bezorgde aan journalisten u ook aan iets denken?
Foto: REUTERS

Om de televisieploeg de ochtend door te helpen kwam De Wever op zijn sloffen naar buiten met in de handen enkele tassen thee en koffie op een plateau. “’Why don’t you have some tea?”, zou Boris Johnson zeggen”, zo sprak hij tot Julie Colpaert en haar filmcrew. Het fragment zat donderdag in de intussen al beruchte aflevering van ‘Jambers in de politiek’.

Dat citaat was wellicht niet toevallig gekozen, want met deze goede daad deed De Wever ook een zeer duidelijke knipoog naar Boris Johnson. Afgelopen zomer kwam de voormalige burgemeester van Londen en voormalig Brits minister van Buitenlandse Zaken onder vuur te liggen na controversiële uitspraken over vrouwen die boerka’s dragen. De Britse pers verzamelde die dagen voor zijn woning in Oxfordshire om een reactie van hem los te weken. De flamboyante conservatief weigerde nog terug te komen op zijn uitspraken, maar kwam wel op een zondagochtend even naar buiten op sportschoenen, in slobbertrui en met een kleurrijke short aan. In zijn handen had hij… een plateau met enkele tassen warme thee.

Dat De Wever specifiek een referentie deed naar Boris Johnson is allicht ook geen toeval. De Antwerpse burgemeester heeft een zwak voor zijn voormalige Londense tegenhanger, die er gelijkaardige conservatieve ideeën op na houdt en ook niet vies is van een beetje humor.

In september 2012 bracht De Wever, samen met N-VA-collega’s Liesbeth Homans en Ludo Van Campenhout, in volle campagne naar de gemeenteraadsverkiezingen, nog een bezoek aan Johnson in Londen.

Deed het moment dat De Wever thee bezorgde aan journalisten u ook aan iets denken?
Foto: Marien Ludo
Verkiezingsnieuws