NMBS bekijkt of Eurostar halte kan krijgen in Antwerpen-Centraal

In de plannen voor de nieuwe beheersovereenkomst van de NMBS zal de spoorwegmaatschappij ook bekijken of de Eurostar in de toekomst tussen Londen en Amsterdam ook een halte kan krijgen in Antwerpen-Centraal.

jvo

In een voorlopige versie van de beheersovereenkomt, die de krant De Standaard kon inkijken, staat momenteel dat de komst van de Eurostar naar Antwerpen bestudeerd zal worden. De NMBS moet binnen de zes maanden na het afsluiten van de beheersovereenkomt de kwestie analyseren.

Het gaat om meer dan alleen reizigersaantallen. Het plan lag in 2013 al eens op tafel, bij de verlenging van de lijn naar Amsterdam. Maar het werd drie jaar later begraven wegens niet rendabel en te duur. De komst van de Eurostar zou een grondige herinrichting van het station vragen, met aparte incheckbalies, digitale scanners en afgescheiden perrons.

Faillissement VLM

Volgens De Standaard komt de vraag om een nieuwe analyse van N-VA, de grootste partij in de regering en in Antwerpen. Sinds vorige maand het doek is gevallen over de luchtvaartmaatschappij VLM, is er geen directe verbinding meer vanuit Antwerpen naar Londen. “Dat de trein dat verlies opvangt, zou niet meer dan logisch zijn”, zegt Stefan Stynen van reizigersorganisatie TreinTramBus aan de krant. Transporteconoom Eddy Van de Voorde zegt dan weer dat het plan alleen rendabel kan zijn als zakenreizigers elk uur een ­verbinding hebben.

Bij Eurostar – het commerciële treinbedrijf waarin de Franse spoorwegen het grootste belang heeft en de NMBS goed is voor 5% – kunnen ze momenteel niets zeggen over de berichtgeving.

Idem bij het kabinet van minister van Mobiliteit François Bellot (MR). Er wordt niet gecommuniceerd over de plannen voor het beheerscontract. “Er is pas een akkoord als er over alles een akkoord is.”

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio