Verkiezingen 2018 - Antwerpen

Jambers filmt De Wever op verkiezingsdag: “Ik word zo moe van die oorlog, het is tijd voor verzoening met links”

Print
Antwerpen -

Reportagemaker Paul Jambers volgde de zeven Antwerpse kopstukken in de laatste rechte lijn van de verkiezingscampagne. Op verkiezingsdag, afgelopen zondag, bleef hij een hele dag in het spoor van burgemeester Bart De Wever. Het beeldverslag van die dag is vanavond te zien op vtm, maar in het middagnieuws werd al een fragment getoond, waarin te zien is hoe hij met een team van partijgenoten in een Antwerps hotel de verkiezingsuitslagen volgt op televisie. “Dit is een kans om een soort nationale verzoening te prediken”, zegt De Wever op het moment dat duidelijk is hoe de kiezer de kaarten in Antwerpen heeft geschud.

Jambers volgde De Wever ’s morgens, wanneer hij naar de stembus trok en ’s middags wanneer hij tot voor zijn deur achtervolgd wordt door de media. Het wordt pas echt interessant wanneer de burgemeester zich met een team partijgetrouwen terugtrekt in een ‘war room’ in een Antwerps hotel.

De stemming is aanvankelijk somber wanneer uitslagen uit andere steden en gemeenten binnensijpelen. Die beloven niet veel goeds voor N-VA, zeker wanneer het De Wever duidelijk wordt dat besturen in Gent en Brugge er niet zal inzitten.

Later op de avond, wanneer de eerste uitslagen van Antwerpen met mondjesmaat binnenkomen slaat de stemming om. De Wever beseft dat N-VA de schade aardig kan beperken, maar dat Groen het ook erg goed doet. De huidige meerderheid met Open Vld en CD&V kan nipt standhouden.

“Dit is een historische kans om de stad in de plooi te leggen en een soort nationale verzoening te prediken”, zegt hij tegen Luk Lemmens, lijsttrekker voor de provincieraad en Annick De Ridder, tweede op de gemeenteraadslijst. “Ik denk dat ik dat sebiet ga doen. Het is tijd voor verzoening”, zo analyseert hij de goede resultaten van zowel zijn partij als die van Groen. “Wij kunnen zo niet verder tegen links. Ik word zo moe van die oorlog elke dag. Eigenlijk zouden wij dat nu moeten overstijgen”, zegt De Wever, wellicht ook goed beseffend dat de camera’s volop draaien.

Niet loyale coalitiepartners

De Wever laat uitschijnen dat hij met deze uitslag een coalitie met Groen meer opportuun vindt, dan een voortzetting van de huidige centrumrechtse coalitie. Tijdens de campagne zei hij nochtans het omgekeerde. “Stel dat we er met CD&V en Open Vld geraken, dat nog gaat het superkrap zijn. Dat is dan bibberen en beven”, stelt De Wever vast. “En loyaal zijn ze ook niet geweest, … op de schepenen na”, vult hij fijntjes aan.

Het duurde een tijd eer De Wever die zondag naar buiten kwam voor zijn overwinningsspeech. De verklaring geeft hij zelf. “Zolang we geen zetelverdeling hebben kunnen we niet buiten komen. Wij zitten hier nog efkes vast.”

LEES OOK : Zo nam Bart De Wever de VRT-reporter in de maling op verkiezingsdag

Verkiezingsnieuws