Europa vernietigend over Belgische begroting: we staan in het rijtje met Italië, Spanje, Portugal en Frankrijk

Foto: AFP

Europa vernietigend over Belgische begroting: we staan in het rijtje met Italië, Spanje, Portugal en Frankrijk

Print

De regering-Michel krijgt eerstdaags een brief van de Europese Commissie, waarin duidelijk wordt gemaakt dat de begroting van 2019 niet voldoet. Dat heeft ‘De Tijd’ vernomen in Europese kringen. België behoort samen met Italië, Spanje, Portugal en Frankrijk - ook wel de Club Med genoemd omdat ze ervoor bekendstaan hun begroting niet op orde te krijgen - tot het selecte clubje dat zo’n reprimande krijgt.

Europa vindt dat België onvoldoende bespaart of maatregelen neemt. De inspanningen wijken significant af van de eisen die Europa oplegt. Zolang de begroting niet in evenwicht is, moet België elk jaar de begroting met 0,6 procentpunt gezonder maken. Maar België doet amper een inspanning van 0,2 procentpunt.

De regering had gehoopt dat Europa dat door de vingers zou zien, omdat ze voldoende hervormingen heeft doorgevoerd. Maar dat blijkt ijdele hoop, aldus de krant. De definitieve beoordeling volgt eind november.

“Beschamend”

Economen en begrotingsspecialisten zijn ondertussen niet mals voor de regering-Michel. Volgens Geert Noels is het nu het moment om ons tekort terug te dringen. “De rente staat laag en de economie draait goed. Als je nu bespaart, heeft dat nauwelijks impact. Als het slecht gaat, is het vernietigend voor de koopkracht.”

Noels noemt het beschamend dat België ons bij de ‘Club Med-landen’ schaart. “Het nieuwste rapport van het World Economic Forum geeft ook aan dat we qua concurrentiekracht enorm slecht scoren (ons land zakt van plaats 19 naar 21, nvdr.). De malaise zit diep.”

MEEST RECENT