Verkiezingen 2018 - Antwerpen

Het scheelde amper 278 stemmen: “Bart De Wever heeft heel veel geluk gehad”

Foto: Photo News

Het scheelde amper 278 stemmen: “Bart De Wever heeft heel veel geluk gehad”

Print
Antwerpen -

“Vrienden, we hebben het gehaald”, riep Bart De Wever zondagavond uit. De N-VA behield haar 23 zetels in de Antwerpse gemeenteraad en de huidige coalitie kan verder. Maar veel heeft het niet gescheeld of het was anders uitgedraaid.

De avond van Bart De Wever had er zondag helemaal anders uit kunnen zien. De PVDA greep immers nipt naast een extra zetel. Hadden de communisten 278 stemmen meer gehaald, dan pakten ze een zetel van de N-VA af. “Dat klopt”, zegt politicoloog Bart Maddens (KU Leuven), die de verschuiving voor ons narekende. “Het was heel nipt.”

Die 278 stemmen komt neer op amper 0,1 procent van het aantal uitgebrachte stemmen. Het maakte niet uit van wie PVDA dat aantal stemmen had ingepikt, want ook met 278 stemmen minder behielden pakweg Groen of sp.a hun eigen zetelaantal. Had de PVDA de stemmen rechtstreeks bij de N-VA gehaald, volstond zelfs een verschuiving van 222 stemmen.

Eén zetel minder had de perceptie over de N-VA-uitslag kunnen doen kantelen. Dan verloor de partij in Antwerpen én speelde de huidige coalitie met CD&V en Open Vld haar meerderheid kwijt. “Bart De Wever heeft heel veel geluk gehad”, zegt Maddens.

Verkiezingsnieuws