Rel Spanje-Vlaanderen - Reynders roept Spaanse ambassadeur niet op het matje na incident rond Jan Peumans

Foto: ISOPIX

Rel Spanje-Vlaanderen - Reynders roept Spaanse ambassadeur niet op het matje na incident rond Jan Peumans

Print
Brussel -

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) is niet van plan de Spaanse ambassadeur op het matje te roepen nadat Spanje de diplomatieke banden met Vlaanderen heeft verbroken. Dat zegt zijn woordvoerder aan Belga. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) had woensdagnamiddag in het Vlaams parlement nog gezegd dat Reynders de ambassadeur zou uitnodigen om “tekst en uitleg te vragen bij die beslissing”.

Spanje liet dinsdagavond weten de diplomatieke banden met Vlaanderen te verbreken. Aanleiding zijn uitspraken van Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) over de Catalaanse kwestie.

Vrijheid van meningsuiting

Minister-president Geert Bourgeois tilt zwaar aan het incident, en heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders gevraagd om in te grijpen, zei hij woensdagmiddag in het Vlaams parlement. “Hij gaat de ambassadeur uitnodigen en gaat tekst en uitleg vragen bij die beslissing”, zei Bourgeois. “Hij gaat hem wijzen op de institutionele realiteit in dit land, op de boodschap, namelijk de vrijheid van meningsuiting, en op het principe van de scheiding der machten.”

Didier Reynders ontkent dat. “Dat zal niet gebeuren”, zegt zijn woordvoerder aan Belga. “De minister neemt kennis van de recente verklaringen en reacties van Vlaams minister-president Geert Bourgeois”, klinkt het. Maar “het is niet de rol van de minister van Buitenlandse Zaken om commentaar te geven op verklaringen van een voorzitter van een deelstaatparlement.”

Enkel boodschapper

Het departement Buitenlandse Zaken “blijft ter beschikking om boodschappen van het Vlaamse gewest aan Spanje te bezorgen”, maar verder gaat Reynders niet. “Als de Vlaamse overheid via de Belgische ambassade in Spanje boodschappen wil doorgeven, zal Buitenlandse Zaken dat doen.”

Nu in het nieuws