Verkiezingen 2018 - Antwerpen

Bart De Wever nodigt PVDA en Vlaams Belang niet meer uit voor tweede gesprek, Dewinter is verrast

Antwerps burgemeester en N-VA-lijsttrekker Bart De Wever zal Open Vld, CD&V, sp.a en Groen uitnodigen voor een tweede informatieve gespreksronde met het oog op een latere coalitievorming. Dat heeft hij woensdag bekendgemaakt. PVDA en Vlaams Belang komen niet meer langs. De gesprekken vinden allicht pas volgende week plaats.

“De voorbije dagen heb ik alle partijen die vertegenwoordigd zullen zijn in de gemeenteraad ontvangen van klein naar groot tijdens een luisterronde”, stelt De Wever in een mededeling. “Deze eerste ronde maakt duidelijk dat verdere gesprekken in het formatieproces met zowel de Partij van de Arbeid als het Vlaams Belang onnodig zijn, gezien een coalitie met deze partijen niet tot de mogelijkheden behoort.”

Alle andere partijen krijgen wel opnieuw een uitnodiging om - elk afzonderlijk - een tweede keer op gesprek te komen. “Deze tweede informatieve ronde zal focussen op inhoudelijk belangrijke thema’s waarover overeenkomsten, verschillen, onduidelijkheden of bezorgdheden bestaan”, aldus De Wever. “Ik heb daarom mijn diensten gevraagd om de volgende dagen de congruenties en discongruenties te zoeken binnen de verschillende programma’s. Na deze voorbereiding zal de tweede ronde volgen, wellicht in de loop van volgende week.”

De tweede gespreksronde zal volgens De Wever “een inhoudelijke aftoetsing” inhouden “op basis waarvan de volgende stappen in het formatieproces gesteund kunnen zijn door voldoende draagvlak”. De gesprekken zullen opnieuw discreet plaatsvinden, besluit de formateur.

Dewinter “neemt er akte van”

Vlaams Belang-kopman Filip Dewinter neemt er akte van dat hij toch niet zal worden uitgenodigd voor een twee informatiegesprek. De Wever had hem hierover nog niet persoonlijk van op de hoogte gebracht. Volgens Dewinter had de burgemeester in hun gesprek dinsdagochtend wel nog gezegd dat er een tweede gesprek kwam. De Vlaams Belang-kopman blijft er rustig bij.

“Het maakt voor ons geen verschil uit”, zegt Dewinter. “Wij houden ons aan onze gentlemen’s agreement, dat we een krappe meerderheid van een centrumrechtse coalitie zullen helpen in het behouden van hun meerderheid. Waarschijnlijk voelt De Wever zich momenteel sterk genoeg om ons niet meer te betrekken. Hopelijk overspeelt hij zijn hand niet.”

In een kort twitterbericht liet CD&V-kopman Kris Peeters weten in te zullen gaan op de uitnodiging van Bart De Wever.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Verkiezingsnieuws