­Scheidsrechter Vertenten krijgt steun van topadvocaat en verloofde tijdens zitting voor raadkamer

Print

Hetty Boons, de verloofde van Bart Vertenten. Foto: BELGA

“Supermakelaars” ­Mogi Bayat en ­Dejan Veljkovic zijn opnieuw ­ondervraagd in Operatie Propere Handen, het voetbalschandaal dat vorige week losbarstte. Ze verschijnen net als de zeven andere aangehouden personen vandaag voor de Raadkamer maar de kans dat ze vrijkomen lijkt onbestaande. De zitting werd op de middag geschorst tot 13 uur, de advocaten hielden de lippen stijf op mekaar bij het naar buiten gaan voor de middagbreak maar een uitspraak lijkt pas voor vanavond laat of zelfs morgenvroeg te mogen worden verwacht.

Om 9u15 werd de zitting van de raadkamer geopend, daarin zal moeten worden beslist of de negen aangehouden personen een maand langer in de cel moeten blijven of niet.

Al twee partijen gehoord

Voor de middag deed eerst onderzoeksrechter Joris Raskin uitgebreid zijn relaas en kwam ook het parket aan bod. Daarna kregen ook al twee partijen het woord.

Advocaten Jean-Philippe Mayence en Tom Bauwens blijven erbij dat ­hun cliënt Mogi Bayat weinig misdaan heeft. “Ik sluit niet uit dat hij niet al zijn inkomsten heeft aangegeven. En dat hij een horloge als geschenk gekocht kan hebben en probeerde onrechtmatig de btw op te strijken. Maar verder?” Mayence betwijfelt echter dat zijn cliënt vandaag vrij komt.

­Scheidsrechter Vertenten krijgt steun van topadvocaat en verloofde tijdens zitting voor raadkamer
Advocaten Hans Rieder (Bart Vertenten) en Jean-Philippe Mayence (Mogi Bayat). Foto: BELGA

Ook Nathalie De Buisseret en Frank Marneffe, de advocaten van Marija Bogojevska (de vriendin van Dejan Veljkovic) bepleitten hun zaak nog voor de middagbreak.

Nog zeven partijen moeten aan bod komen

Na de middag moeten nog zeven partijen aan bod komen. Ook bij makelaar Dejan Veljkovic en Laurent Denis (Bayats rechterhand) is de kans op vrijlating volgens hun advocaten miniem. De bestuursleden van KV Mechelen, Olivier Somers en Thierry Stee­mans, verdacht van omkoping, koesteren meer hoop. Samen met scheidsrechter Bart Vertenten en makelaars Dragan Siljanoski en Karim Mejjati verschijnen ze later vandaag voor de raadkamer.

­Scheidsrechter Vertenten krijgt steun van topadvocaat en verloofde tijdens zitting voor raadkamer
Advocaten Sven Mary (Karim Mejjati) en Kris Luyckx (Mogi Bayat). Foto: BELGA

Scheidsrechter Bart Vertenten lijkt er niet gerust in. Hij nam strafpleiter Hans Rieder onder de arm. Opvallend was ook de aanwezigheid van zijn verloofde Hetty Boons, die haar partner in de rechtbank kwam steunen.

­Scheidsrechter Vertenten krijgt steun van topadvocaat en verloofde tijdens zitting voor raadkamer
Hetty Boons. Foto: BELGA

Een uitspraak wordt pas ten vroegste deze avond verwacht of zelfs ten laatste tegen morgenvroeg om zes uur.

Zesde makelaar in verdenking gesteld

Het gerecht heeft gisteren een zesde spelersmakelaar gehoord en in verdenking gesteld. Het gaat om Thomas Troch (37), ex-speler van Roeselare, en vennoot van Walter Mortelmans die eerder in verdenking werd gesteld. De speurders willen weten of Troch op de hoogte was van beïnvloeding van spelers van Waasland-Beveren voor de match tegen KV Mechelen in maart 2018. Het bureau van Mortelmans en Troch begeleidt spelers bij beide ploegen. Onder hen ­Olivier Myny, die ook in verdenking werd gesteld.

­Scheidsrechter Vertenten krijgt steun van topadvocaat en verloofde tijdens zitting voor raadkamer
Thomas Troch. Foto: dsj

Propere handen

Over heel België waren er in het onderzoek “Propere handen” 44 huiszoekingen met in totaal 29 door de politie onderschepte personen. Naast scheidsrechter Bart Vertenten werd ook topscheids Sébastien Delferière opgepakt maar die laatste werd voorwaardelijk vrijgelaten.

In het onderzoek van het federale parket onder leiding van een onderzoeksrechter in Tongeren werden ook veertien huiszoekingen verricht in Cyprus, Frankrijk, Luxemburg, Montenegro, Macedonië en Servië. In het buitenland zijn vier personen geïntercepteerd. In het luik van de private corruptie, waarbij de twee scheidsrechters zijn opgepakt, spitste het onderzoek zich toe op de wedstrijd Antwerpen-Eupen en de match KV Mechelen - Waasland Beveren van maart dit jaar.

Meer voetbalnieuws