© VUM

Minder en duurder bier door klimaatopwarming

De opwarming van de aarde en bijhorende hittegolven en droogteperiodes dreigen volgens een Brits onderzoek een impact te hebben op de gerstteelt. Omdat er minder gerst geproduceerd zal worden, zou ook de bierproductie dalen en bijgevolg die prijs van het gerstenat stijgen, meent Dabo Guan, een professor aan de universiteit van East Anglia die de economie achter de klimaatopwarming bestudeert.

“Een daling van de wereldproductie aan gerst, betekent een nog grotere daling van de productie van gerst voor bier”, zegt Dabo Guan. De teelt van meer hoogwaardige gewassen is immers nog gevoeliger aan de wijzigende klimaatomstandigheden. Enkel gerst van de beste kwaliteit is er bestemd voor. Het gaat om 20 procent van de gerstproductie, de rest doet vooral dienst als veevoeder.

De opwarming van de aarde kan een negatief effect van 3 tot 17 procent hebben op de gerstoogst. Als de opwarming van de planeet aan het huidige tempo blijft evolueren, zou dat een een daling van 16 procent van de bierproductie met zich meebrengen en een verdubbeling van de prijs.

Nu in het nieuws