© WAS

Hof van beroep spreekt zich uit: uitgeverij Egmont moet stand op Boekenbeurs krijgen

Uitgeverij Egmont, die onder meer werken van Vlaams Belang-politici publiceert, moet een stand op de Boekenbeurs krijgen op straffe van een dwangsom van 500.000 euro. Het Antwerpse hof van beroep vindt dat organisator Boek.be de antidiscriminatiewet overtreedt door de deelname van de uitgeverij aan de beurs te weigeren en het bevestigt daarmee een eerdere uitspraak van de rechter in eerste aanleg. Nieuw is wel dat Boek.be en de Groep Algemene Uitgevers (GAU) een schadevergoeding moeten betalen en dat de GAU nu ook het lidmaatschap van Uitgeverij Egmont moet aanvaarden.

De GAU had de lidmaatschapsaanvraag van Egmont geweigerd, omdat de doelstelling en de publicaties van de uitgeverij, die de politieke lijn van Vlaams Belang weerspiegelen, niet stroken met haar statuten. Boek.be weigerde dan weer de uitgeverij te laten deelnemen aan de Boekenbeurs, omdat ze geen lid is van de GAU. Een andere uitgeverij, die zich eerder met de linkse zijde van het politieke spectrum identificeert, werd wel aanvaard en kreeg zonder probleem een stand op de Boekenbeurs.

Uitgeverij Egmont zag daarin een politieke boycot en was samen met auteurs en Vlaams Belang-politici Barbara Pas en Gerolf Annemans vorig jaar naar de rechtbank getrokken. Ze beriepen zich op de antidiscriminatiewet en haalden hun slag thuis. De uitgeverij kreeg vorig jaar een stand op de Boekenbeurs, maar dat nam niet weg dat Boek.be en de GAU het niet eens waren met de uitspraak en beroep aantekenden.

Het hof van beroep volgde echter de visie van de eerste rechter en ging zelfs nog een stapje verder. Door hun “discriminerende handelingen” moeten Boek.be en de GAU een schadevergoeding van 650 euro betalen aan Barbara Pas, Gerolf Annemans en Uitgeverij Egmont. De GAU moet ook het lidmaatschap van Egmont aanvaarden op straffe van een dwangsom van 10.000 euro.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio