Verkiezingen 2018 - Borgerhout

Groen Borgerhout sluit N-VA buiten uit districtscoalitie

De Borgerhoutenaar heeft opnieuw progressief gestemd, met een duidelijke voorkeur voor Groen. De partij behaalde maar liefst 32 % van de stemmen in het district. Een werkbare meerderheid vormen zonder Groen is niet mogelijk. “We zitten dus in een comfortabele situatie die het ons mogelijk maakt om rustig de puzzelstukken te leggen”, zegt lijsttrekker Marij Preneel.

EVW

Preneel laat heel duidelijk weten niet overhaast tewerk te willen gaan. “Bovendien heb je ook nog het kluwen waar de stad zich in bevindt”, zegt ze. Het zal dus waarschijnlijk nog een tijdje duren vooraleer de coalitievorming in Borgerhout rond is.

Die coalitie zal volgens Preneel wel opnieuw een progressieve coalitie zijn. Het liefst met zichzelf als districtsburgemeester. “Met N-VA wil ik niet in zee gaan. Maar er zijn nog andere scenario’s mogelijk dan de huidige coalitie.” Die vormt haar partij vandaag met PVDA (15,9 %) en sp.a (13,4%). De verschillende mogelijke scenario’s wil Preneel nu rustig bekijken. “We hebben nog tot 8 januari.”

Van Houtven (sp.a): “Duidelijk progressieve stem in Borgerhout”

Huidig districtsburgemeester Stephanie Van Houtven (sp.a) laat weten zeer bereid te zijn om met haar partij in die progressieve coalitie te stappen. “Uiteraard had ik gehoopt op meer voor sp.a”, zegt Van Houtven. “Maar ik ben wel heel blij dat er een hele duidelijke progressieve stem spreekt in Borgerhout. Het is nu aan Marij om als grootste fractie de eerste stappen te zetten.”

En hoewel Groen Borgerhout voorlopig de deuren niet opent voor een samenwerking met N-VA, die 21,4% van de stemmen behaalde, laat die laatste weten daar wel voor open te staan. “We hadden deze bui voelen hangen maar zijn blij dat we ondanks het groene geweld toch hebben kunnen standhouden. We wachten nu tot Groen initiatief neemt om de gesprekken op gang te brengen maar het is in elk geval mijn bedoeling om te kunnen meewerken aan een constructieve meerderheid”, zegt fractieleider Alain Herremans. Hij wil vooral af van het grote conflict dat zich deze legislatuur afspeelde tussen het district en de stad. “Want dat was niet in het voordeel van de Borgerhoutenaar.”

Verkiezingsnieuws