Verkiezingen 2018 - Berchem

© Joris Herregods

Zowel Groen als N-VA willen initiatief voor coalitievorming in district Berchem nemen

Het kartel sp.a-Groen, vandaag in de oppositie, kreeg zondag 35,4 % van de stemmen achter haar naam. N-VA haalde 32,6 % van de stemmen binnen. Dat levert beide partijen 9 zetels op in de districtsraad. Zowel sp.a-Groen-lijsttrekker Freya Piryns als huidig districtsburgemeester Evi Van der Planken (N-VA) zien zich nu gelegitimeerd om het initiatief tot coalitievorming te nemen.

EVW

Met deze verkiezingsresultaten liggen ongeveer dezelfde kaarten op tafel als in 2012. Ook toen was het linkse sp.a-Groen-kartel procentueel gezien (nipt) groter dan N-VA. Maar uiteindelijk werd er een coalitie gevormd die die van de stad weerspiegelde en vormde de N-VA een meerderheid met CD&V en Open Vld.

“Het is de tweede keer dat wij de grootste partij zijn”, zegt Freya Piryns. “Jammer genoeg vertaalt zich dat niet in de zetelverdeling. Procentueel gezien zijn we er wel op vooruit gegaan. De Berchemnaar heeft voor een progressief district gestemd en het zou raar zijn, mochten we nu niet gehoord worden.”

“Links en progressief beleid”

Piryns wil daarom zo snel mogelijk in gesprek gaan met de andere partijen. In eerste instantie richt ze haar pijlen op CD&V en Open Vld. “Zij vormen een logische partner voor een links en progressief beleid.”

Maar ook districtsburgemeester Evi Van der Planken kroont haar partij tot winnaar van de verkiezingen in Berchem. “Je moet kijken naar de grootte van de partijen, en dan is N-VA de winnaar. Ook heb ik het meeste voorkeurstemmen op mijn naam kunnen schrijven. Dat is een duidelijk mandaat van de Berchemnaar die vindt dat wij verder moeten besturen. Ik denk dus dat het aan ons is om de gesprekken te voeren”, zegt Van der Planken. “Wat dat betreft wil ik met alle partijen rond de tafel gaan zitten. En dan zien we wel.”

Borgerhoutse toestanden

Open Vld (10,2%) en CD&V (7,5%) zijn gegeerd door de twee grootste fracties en kunnen hun huid dus bijgevolg duur verkopen. Beide partijen wachten nu echter vooral af wat er zich op stadsniveau zal afspelen. Lijsttrekker van Open Vld Kris Gysels spreekt alvast een duidelijke voorkeur uit voor zo’n spiegelcoalitie om ‘Borgerhoutse toestanden’ te vermijden.

Verkiezingsnieuws