Verkiezingen 2018 - Deurne

© Jvdp

Tjerk Sekeris (N-VA) over mogelijke coalitie in Deurne: “Eerst iedereen uitnodigen voor gesprek”

Tjerk Sekeris (N-VA), huidig districtsburgemeester in Deurne gaat alle partijen in zijn district uitnodigen voor een gesprek. ‘Zijn’ district, want als lijsttrekker van N-VA heeft hij niet alleen de meeste voorkeurstemmen achter zijn naam. N-VA blijft de grootste partij en is dus aan zet. “Welke coalitie er gevormd zal worden, dat zullen we daarna bekijken”, zegt Sekeris.

JAS

Net zoals in de rest van Vlaanderen kijken de Deurnse politieke partijen met veel ongeduld naar welke coalitie Bart De Wever op stadsniveau op de been brengt. Dat zal in grote mate ook de samenwerking in het district Deurne mee bepalen. De verhoudingen in Deurne zijn zo goed al dezelfde als in de stad.

Dat maakt dat bij de twee grootste partijen, N-VA en Groen, nog heel voorzichtig wordt gereageerd op een mogelijke samenwerking in Deurne. Vandaag besturen de twee al samen, aangevuld met CD&V en Open Vld. Toch zitten die twee laatste partijen, met elk 1 zetel, niet in de positie om het verschil te maken.

Verlies voor N-VA in Deurne

Naast Borgerhout is Deurne het enige district waar N-VA een zetel verliest. De partij gaat er 5% achteruit, blijft afgetekend de grootste met 12 zetels. Groen wint een zetel, wat haar totaal op vijf brengt. Samen geeft dat hen een comfortabele meerderheid. “Eerst wil ik met alle partijen spreken”, zegt Tjerk Sekeris (N-VA). “Dat zullen aftoetsende gesprekken zijn om te kijken wat de anderen gerealiseerd willen zien. Ik wil ook luisteren naar de partijen waar we sowieso niet mee in een coalitie stappen (PVDA en Vlaams Belang red.). Voorstellen die ideologisch geen probleem vormen en waar wij ons in kunnen vinden, zijn zeker bespreekbaar. Maar met wie we uiteindelijk het district zullen besturen, daarvoor is het nog te vroeg. Hoe dan ook, de N-VA is ‘incontournable’.”

Groen: “Goede uitgangspositie”

Ook Karen Maes lijsttrekker van Groen en huidig districtsschepen reageert afwachtend. “We hebben een zetel gewonnen, wat betekent dat we de Deurnenaar duidelijk hebben kunnen overtuigen”, zegt Maes. “Drie jaar geleden hebben we N-VA gedepanneerd toen ze hun meerderheid verloren. Vandaag zijn we de tweede grootste partij. Dat is een ander vertrekpunt en zet ons in een goede uitgangspositie.”

Open Vld en CD&V teleurgesteld

Open Vld, die vandaag met districtsschepen Freddy Lorent in het bestuur zit, behoudt haar enige zitje in de districtsraad, maar verliest wel een volle procent. “Ja, ik ben teleurgesteld in het resultaat”, zegt Lorent. “Maar ik ben wel blij dat we stand hebben kunnen houden en onze zetel kunnen vrijwaren. Nu is het afwachten tot Tjerk ons belt. Wat er gaat uitkomen, durf ik vandaag niet zeggen, maar ik zou graag in het college aanblijven, heel graag.”

Een gelijkaardig verhaal is te horen bij CD&V, die ook op één zetel blijft steken. “Dit was niet het verwachte en gehoopte resultaat”, zegt lijsttrekker Hassan Aarab. “N-VA en Groen hebben met twee een meerderheid nu, maar willen ze een comfortabele meerderheid, zijn wij altijd bereid te praten. De afgelopen zes jaar hebben we samen goed bestuurd. We wachten dus af.”

Sp.a: “Tegenvaller”

Sp.a is blij met het idee dat N-VA sowieso naar links moet kijken voor een nieuw bestuur. “Het is ook erg positief dat Sekeris met iedereen wil praten”, zegt Hans Bergmans, voorzitter van sp.a Deurne. “Of er voor ons meer in zit, is nog maar de vraag. 10,2% is voor ons een tegenvaller, maar op links is er bij Groen een extra zetel. Dat is wel goed nieuws.”

Verkiezingsnieuws