© Shutterstock

Deze foodfestivals zijn meer dan een bezoekje waard in de herfst

Tijdens de herfst zijn heel wat seizoensproducten op hun hoogtepunt. Die worden in heel Europa in de kijker gezet. Wie reist om te eten kan dus een van de vele foodfestivals aandoen die het continent rijk is. Wat dacht je van wijnproeven in Frankrijk of zoeken naar witte truffel in Toscane? Liever dichter bij huis? Dan maar de Pompoenfeesten.

flb

Naar truffels zoeken

In het weekend van 20 en 21 oktober staat in het Toscaanse dorpje Balconevisi, gelegen in San Miniato, alles in het teken van hun witte goud: de truffel. De exclusieve lekkernij is het middelpunt van een twee dagen durend festival. Italiaans eten gecombineerd met truffel? De liefhebbers weten waar ze naartoe moeten.

Dompel je onder in Franse wijnen

De verschillende Franse wijngebieden hebben allemaal hun eigen festivals en tijdens de herfst vinden er heel wat plaats. Zo onder meer in Bourgondië waar op 27 en 28 oktober Fête du Vin Bourru wordt gevierd in het dorpje Nuits-Saint-Georges, niet ver van Dijon. Laat de nieuwe flessen pinot noir maar aanrukken!

Maar ook in de regio van de beaujolais wordt gevierd. In Beaujeu bij Lyon meer bepaald. Daar vindt tussen 14 en 18 november Les Sarmentelles plaats. De feesten zijn dit jaar trouwens aan hun dertigste verjaardag toe en dus zal de wijn nog rijkelijker vloeien. Daarnaast wordt het spektakel opgeluisterd door vuurwerk en allerlei shows.

In december moet je dan weer in Epernay zijn voor Habits de Lumière. Epernay ligt in het midden van de champagnestreek. Drie keer raden rond wat deze driedaagse draait... Maar dat is niet alles, zo zijn er heel wat gastronomische degustaties, een parade van oldtimers en ook hier wordt afgesloten met knallend vuurwerk.

Seizoen van de pompoen

Soms hoef je helemaal niet zo ver te reizen om een festival tegen te komen dat volledig in het teken staat van eten. Zo vieren ze in Kasterlee elk jaar de Pompoenfeesten, deze keer op zondag 21 oktober. Proef er van de dranken uit de streek en natuurlijk de vele gerechten met pompoen. Hoogtepunten zijn telkens de weging van de grootste pompoen en de pompoenregatta waarbij je kajakt in een uitgeholde pompoen, een week later op 28 oktober.

Duitsland wijnland

Niet alleen in Frankrijk wordt wijn verbouwd, ook Duitsland doet zijn duit in het zakje. Meer bepaald in Cochem aan de Moezel wordt de lokale witte wijn twee maanden lang in de kijker gezet met het festival Federweissenfest. Dat loopt nog tot 11 november en je kunt er genieten van een glas wijn, de lokale uientaart uitproberen en ondertussen luisteren naar een band.

Doe maar Dubrovnik

Van 15 tot 21 oktober vindt in de Kroatische stad Dubrovnik het Good Food Festival plaats. De parel aan de Adriatische Zee zit dan in het laagseizoen en dus is het er voor een keer niet over de koppen lopen. Maak er in de plaats kennis met de lokale keuken en producten, volg een workshop of kijk hoe de volksdansers zich in het zweet werken.

NIET TE MISSEN