Verkiezingen 2018 Antwerpen

© BELGA

John Crombez blijft voorzitter van sp.a ondanks tegenvallende resultaten

John Crombez blijft voorzitter van de sp.a. Het partijbureau heeft hem gevraagd de verkiezingen van volgend jaar voor te bereiden. Dat liet hij zelf weten in een interview met VTM Nieuws. De sp.a kende tegenvallende verkiezingen, onder meer in Antwerpen. In Leuven levert het met Mohamed Ridouani wel de eerste allochtone burgemeester van een Vlaamse centrumstad.

jtp, joro

Sp.a kon maar weinig lichtpunten noteren daags na de lokale verkiezingen. “Het ziet er in elk geval niet goed uit. Op veel plaatsen gaan we achteruit en worden we uit de coalitie gebonjourd”, analyseerde Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde.

Leona Detiège

© Victoriano Moreno

“Dit is niet bepaald een uitslag die erg positief is voor ons”, vulde Bert Anciaux aan. “Vlaanderen heeft rechts gekozen”. Brussels minister Pascal Smet zat op dezelfde golflengte. Hij had het over een Vlaanderen dat “duidelijk verrechtst” en noemde Brussel “een baken van hoop”. Oud-burgemeester Leona Detiège noemde de uitslag “niet al te fameus” in Antwerpen, al zag ze wel dat sp.a in een aantal coalities standhoudt. Jinnih Beels klopte er met haar sp.a af op 11,4%, goed voor zes zetels in de gemeenteraad.

Voorzitter Crombez had enkele maanden geleden al aangekondigd dat hij zijn conclusies zou trekken bij een slecht resultaat. “Ik weet niet of dat een goed idee is”, reageert Bonte. Anciaux wees die piste al van de hand. “De partij moet grondig vernieuwen en die vernieuwing moet zichtbaar zijn. Dat moet samen met John gebeuren”.

Voor Bonte moet de partij nu grondig analyseren wat er gebeurd is. Anciaux benadrukte dat “nieuwe mensen en nieuwe gezichten die staan voor het socialisme van de 21ste eeuw, en niet dat van de 19de eeuw, succes kunnen hebben”. Hij verwees daarbij naar Mohamed Ridouani in Leuven en Jinnih Beels in Antwerpen, “die de zaak nog heeft opgekrikt”.

Voor Anciaux moet de partij nadenken over een “grotere samenwerking met Groen en onafhankelijken”. Waar de partij in samenwerking met Groen stand heeft gehouden, is dat dankzij de groenen, luidde het.

Meer over de verkiezingen 2018

Exclusief voor abonnees