Verkiezingen 2018 - Zwijndrecht

© Stefaan Van Hul

CD&V wil Openbare Werken en Financiën behouden

Nieuwe coalitie in Zwijndrecht zit deze namiddag samen

André Van de Vyver (Groen) blijft burgemeester van Zwijndrecht. Groen gaat er in zee met sp.a en CD&V. Groen levert de burgemeester en twee schepenen, CD&V krijgt ook twee schepenen en sp.a zal een schepenambt bekleden. CD&V wil besturen met Bruno Byl en Ann Van Damme.

RVRE

CD&V verliest dus een zetel aan sp.a. De partij heeft er met Ann Van Damme, Bruno Byl en Theo Van Roeyen momenteel nog drie schepenen. “Wij gaan er van uit dat ikzelf en collega Bruno Byl schepen blijven. Dat is logisch volgens het aantal voorkeurstemmen. Bruno heeft zich de afgelopen tijd ingezet voor Openbare Werken, daar liggen nog een aantal dossiers klaar voor uitvoering. We hopen die bevoegdheid te kunnen behouden. Verder houden we ook graag Jeugd, Lokale Economie en Financiën bij CD&V”, zegt lijsttrekker Ann Van Damme.

CD&V ontgoocheld

De ontgoocheling bij CD&V is wel groot. “We verliezen een zetel ondanks onze inzet bij grote dossiers zoals de sporthal, we moeten nu uitzoeken wat we fout hebben gedaan.”

Vandaag komen de drie nieuwe bestuurspartijen in de namiddag samen om de bevoegdheden verder te verdelen.

Oppositiepartij N-VA haalde in Zwijndrecht het hoogste resultaat met 29,4%, Groen deed het met 28,8% net iets minder. Groen gaat wel in zee met sp.a en CD&V om een meerderheid te vormen. Ook de zetelverdeling binnen het college is al verdeeld in Zwijndrecht. “Groen levert de burgemeester en twee schepenen, CD&V ook twee schepenen en sp.a zal een schepenambt bekleden”, zegt Van de Vyver. De huidige coalitie in Zwijndrecht is er een met Groen en CD&V. Sp.a zat in het verleden al twee keer in het bestuur in Zwijndrecht.

Lijsttrekker voor N-VA in Zwijndrecht Danny Van Hove reageerde eerder al teleurgesteld op de coalitievorming. “We vinden het ongelooflijk spijtig dat de grootste partij buitenspel wordt gezet. De keuze van de kiezer wordt niet gevolgd. Verrassend ook dat sp.a uit weerstand tegen N-VA een extra schepenmandaat aan de kant schuift in de coalitie met CD&V en Groen.”

Verkiezingsnieuws