Verkiezingen 2018 - Jouw gemeente

OVERZICHT. Twee stemmen verschil en winnaars naar de oppositie: dit zijn de opvallendste resultaten van de verkiezingen

Winnaars die toch naar de oppositie verwezen worden, een verkiezing met twee stemmen verschil en absolute stemmenkanonnen. Wij bundelden de opvallendste verkiezingsresultaten uit de provincie Antwerpen.

inke

Twee stemmen verschil

In Essen is de verkiezing op een miniem verschil uitgedraaid. N-VA/PLE klopte er CD&V met exact twee stemmen. Met alle bureaus geteld eindigde N-VA/PLE op 3.759 stemmen, CD&V haalde er 3.757. Allebei goed voor 34,7%.

LEES HIER. Thriller in Essen: slechts twee stemmen verschil tussen N-VA/PLE en CD&V

N-VA grootste, burgemeester van CD&V

N-VA is de grootste partij in Herentals, en verleidt CD&V tot een coalitie. CD&V mag wel de burgemeester en drie schepenen leveren. Sp.a moet voor het eerst sinds lang oppositie gaan voeren.

LEES OOK. Kiezer maakt van N-VA grootste partij, CD&V schuift Mien Van Olmen als burgemeester naar voren

Filip Peeters verkozen

Acteur Filip Peeters heeft een zitje veroverd in de gemeenteraad van Boechout. Als lijstduwer van het nieuwe politieke initiatief ‘t Dorp kreeg Peeters 424 voorkeurstemmen achter zijn naam, zo blijkt uit volledige resultaten. Pro Boechout&Vremde, de partij van burgemeester Koen T’Sijen, bleef de grootste.

LEES HIER. (+) ’t Dorp van acteur Filip Peeters en PRO in de clinch: “Onder de gordel en met de voeten vooruit”

Stemmenkanon Metsu

Een overweldigend resultaat, dat is het minste wat er kan worden gezegd over de N-VA-score in Edegem. De partij pakt 18 van de 27 zetels, terwijl Koen Metsu meer dan 5.300 voorkeurstemmen achter zijn naam krijgt.

LEES HIER. (+) Koen Metsu haalt één derde van alle stemmen

Sterk Vlaams Belang in Turnhout

De opvallendste stijger in Turnhout is Vlaams Belang, ten koste van N-VA. N-VA gaat van 11 zetels naar 8, terwijl Vlaams Belang stijgt van 3 naar 7 zetels. TIM, de partij van burgemeester Eric Vos haalt 5 zetels, één minder dan in 2012.

LEES HIER. Vlaams Belang stijgt spectaculair in Turnhout

Marc volgt broer Arnold op

Na een onderbreking van zes jaar draagt de Hoogstraatse burgemeester vanaf 2019 weer de achternaam Van Aperen. Hoogstraten Leeft heeft de overwinning kunnen verzilveren met de sjerp voor Marc Van Aperen. Marc Van Aperen (61) is de jongste broer van oud-burgemeester Arnold Van Aperen, die van 1989 tot 2012 de burgemeesterssjerp droeg. Met 2.233 voorkeurstemmen is hij de populairste politicus in Hoogstraten.

LEES HIER. ANALYSE. Hoogstraten Leeft en N-VA schuiven CD&V aan de kant

Koning Bart Somers

Bart Somers is de koning van Mechelen, ‘hoofdstad van de hoop’. Hij mag voor de vierde keer op rij de sjerp ombinden. Met de helft van de stemmen heeft zijn stadslijst Vld-Groen-m+ zondag een absolute meerderheid binnengehaald.

LEES HIER. Bart Somers blaast met absolute meerderheid haast iedereen weg: “Dit is de meest ontroerende dag uit mijn politieke leven”

-10% voor N-VA Beveren

Huidig burgemeester Marc Van de Vijver van Beveren trekt de lijst voor CD&V en haalt 33,39% of een verlies van 3,62%. N-VA achtervolgt met 24,7% en verliest zomaar even 10,54 procent tegenover de vorige verkiezingen. Groen-S.PA met ruim 14%, Vlaams Belang met 11,61% en Beveren 2020 met 7,95 procent winnen in deze verkiezingen. Open VLD stelt teleur met slechts 5,36%. NGBeveren haalt 2,75%.

Verrassende wending in Bonheiden: winnaars naar oppositie

Lode Van Looy (BR30), de kleinzoon van de laatste burgemeester van deelgemeente Rijmenam, wordt de nieuwe burgemeester van Bonheiden. Zijn partij vormt een coalitie met CD&V en Open Vld. Huidig burgemeester Guido Vaganée en zijn N-VA worden door de drie partijen naar de oppositiebanken verwezen. Verrassend, want Vaganée haalde 1.231 voorkeursstemmen. De partij groeide naar de grootste in Bonheiden met 26,31%, nipt groter dan BR30.

LEES HIER. Lode Van Looy wordt burgemeester in Bonheiden, Guido Vaganée naar oppositie verbannen

Verkiezingsnieuws