© Vm

Vrijspraak voor klanten van slachtoffer tienerpooier

Vijf klanten van een 15-jarig meisje dat in de klauwen van een tienerpooier was gevallen, zijn maandag vrijgesproken voor het aanranden van haar eerbaarheid. Het openbaar ministerie had celstraffen tot één jaar gevorderd, maar de rechtbank vond het niet bewezen dat de beklaagden op de hoogte waren dat ze minderjarig was.

et 15-jarige slachtoffer was in november 2016 verstrikt geraakt in de netten van Elias F. De tienerpooier had haar weggelokt uit de instelling waar ze verbleef en in de prostitutie gedwongen. Klanten kwamen met haar in contact via online advertenties, waar ze haar diensten aanbood als de 21-jarige ‘Rebecca’ of de 24-jarige ‘Olivia’.

Tijdens het onderzoek naar de tienerpooier werden haar klanten gehoord als getuige. Het openbaar ministerie besliste later om ook hen te vervolgen. Drie beklaagden gaven toe dat ze met haar hadden afgesproken in een hotel aan het Centraal Station van Antwerpen, maar ze beweerden niet geweten te hebben dat het meisje slechts 15 jaar was.

Ze had hen verteld dat ze psychologie studeerde en het was nooit bij hen opgekomen dat ze minderjarig kon zijn. Ze hadden de vrijspraak gevraagd op basis van de ‘onoverwinnelijke dwaling’. Twee beklaagden ontkenden dat ze seksueel contact met het slachtoffer hadden, ook al had zij hen op foto herkend. Ondergeschikt hadden hun advocaten ook de onoverwinnelijke dwaling gepleit.

De rechtbank sprak maandag alle beklaagden vrij. Bij een van hen vonden de rechters het inderdaad niet vaststaan dat hij seksueel contact met het slachtoffer had gehad. Bij de vier anderen vond de rechtbank het niet bewezen dat ze op de hoogte waren dat ze minderjarig was.

“Er wordt niet aangetoond dat de fysieke kenmerken van het meisje de beklaagden hadden moeten doen twijfelen over haar meerderjarigheid”, klonk het in het vonnis. Ook het feit dat de beklaagden gebruik hadden gemaakt van een relatief professionele site voor escortediensten waarbij de advertentie uitdrukkelijk vermeldde dat de dame 21 of 24 jaar oud was en studeerde aan de universiteit, deed de rechtbank besluiten dat een onoverwinnelijke dwaling m.b.t. haar leeftijd niet uitgesloten kon worden.

Gelet op hun vrijspraak hoeven de beklaagden het slachtoffer ook geen schadevergoeding te betalen. Zij had van ieder van hen 2.500 euro geëist.

Tijdens het onderzoek naar de tienerpooier werden haar klanten gehoord als getuige. Het openbaar ministerie besliste later om ook hen te vervolgen. Twee beklaagden ontkenden dat ze seksueel contact met het slachtoffer hadden, ook al had zij hen op foto herkend.

De drie anderen gaven toe dat ze met haar hadden afgesproken in een hotel aan het Centraal Station van Antwerpen, maar ze beweerden niet geweten te hebben dat het meisje slechts 15 jaar was. Ze had hen verteld dat ze psychologie studeerde en het was nooit bij hen opgekomen dat ze minderjarig kon zijn. Ze hadden de vrijspraak gevraagd op basis van de ‘onoverkomelijke dwaling’ en de rechtbank is hen daarin gevolgd.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio