Verkiezingen 2018 - Antwerpen

Van Besien gaat in op uitnodiging van “nederige” De Wever voor gesprek, maar sluit coalitie nog steeds uit

Bart De Wever wil zijn coalitie in Antwerpen versterken en steekt de hand uit naar Groen. Hij deed dat maandagochtend met een uitspraak op Radio 1. “Antwerpen is te groot om met een nipte meerderheid te besturen.” Namens Groen zet voorzitter Meyrem Almaci daar meteen een groot vraagteken bij. “Ik zie niet in hoe dat kan werken.” Lijsttrekker Wouter Van Besien liet wel weten in te gaan op de uitnodiging voor een gesprek.

PH, SVW, JoRo

De N-VA van De Wever behoudt haar 23 zetels in de gemeenteraad, CD&V verliest er twee. De huidige coalitie zou verder kunnen besturen, met één zetel op overschot, maar De Wever wil een steviger coalitie. Groen wordt de tweede grootste partij met 11 zetels. Groen liet weten niét te willen besturen met N-VA, maar De Wever stak alvast de hand uit op Radio 1.

“Ik wil een afspiegeling van het kiesresultaat. Een stad als Antwerpen, met de haven, is te groot om met zo’n nipte coalitie te besturen.” Daaruit kan blijken dat De Wever de andere winnaars van de verkiezingen, namelijk Groen, mee aan boord zou willen nemen. Zo heeft de burgemeester een comfortabele meerderheid van 34 zetels. De Wever spreekt vanaf vandaag met alle partijen.

Ook op Twitter stelt De Wever zich verzoenend op. “Zoveel vertrouwen maakt me nederig. Nog zes jaar burgemeester van de mooiste stad van de wereld. Vlaanderen kleurt geel. We gaan er alles aan doen om het vertrouwen van alle Vlamingen te verdienen.”

Van Besien: “Goed dat De Wever polarisering wil overstijgen”

Groen-voorzitter Meyrem Almaci sluit een coalitie niet uit. “Maar ik zie niet in hoe het kan werken”, zegt ze eveneens op Radio 1. “Bart De Wever is de formateur, dus is het normaal dat hij iedereen uitnodigt in Antwerpen. En het is dan ook logisch dat je gaat. We gaan zeker met hen spreken. Maar de situatie is niet veranderd: qua programma zijn er zoveel punten waar we haaks op elkaar staan dat ik niet inzie hoe het kan werken.” Ze benadrukte ook nog dat ze de uitslag in Antwerpen graag anders gezien had.

Die houding van Groen betekent niet dat de partij niet wil praten met Bart De Wever. Wouter Van Besien liet dinsdagochtend aan het partijbureau van Groen weten dat hij ingaat op de uitnodiging voor een gesprek.

“We zijn geen coalitiekandidaat, maar gaan luisteren naar N-VA”, zegt Van Besien. “Bart De wever heeft vandaag verklaard dat hij uit de loopgraven wil komen en de polarisering wil overstijgen. Eindelijk, dat is een goede zaak voor Antwerpen. Hij zegt ook dat hij Groen de hand reikt. De voorbije zes jaar hebben we heel wat voorstellen op tafel gelegd in de gemeenteraad, maar die zijn altijd van tafel geschoven door N-VA. Het zal mij benieuwen wat hij bedoelt.”

De uitnodiging van Bart De Wever om samen te praten, wordt dus niet afgewezen. Al is het traditie in Antwerpen dat de grootste partij alle partijen uitnodigt. Groen wil alvast zijn eigen belangen en de standpunten van zijn kiezers nogmaals duidelijk maken aan De Wever.

“We zijn de sterkste stijger in Antwerpen en het is duidelijk dat onze thema’s op de agenda staan”, stelt Van Besien. “Onze positie blijft dat we geen onderhandelingen starten voor een coalitie, we zijn geen kandidaat voor een meerderheid met N-VA, maar willen wel luisteren naar hem.”

Er is al een afspraak voor het gesprek tussen N-VA en Groen in Antwerpen, maar daar wilde Van Besien niet meer over kwijt.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Verkiezingsnieuws