OVERZICHT. Dit zijn alle uitslagen van de verkiezingen

De stemmen zijn geteld, de winnaars en verliezers bekend. in heel wat gemeenten is de coalitie zelfs al gevormd. Bekijk hier nog eens een overzicht van alle uitslagen gisteren van de gemeenteraadsverkiezingen, de provincies en de districten.

dst

VLAANDEREN

Antwerpen leek de afgelopen weken meer dan ooit het centrum van de wereld. Toch waren er elders in Vlaanderen nog boeiende verkiezingen om naar uit te kijken. Zo overtreft extreemrechts alle verwachtingen in Ninove, verliest de N-VA van Pol Van Den Driessche zwaar in Brugge en haalt Jean-Marie Dedecker een monsterscore in Middelkerke. In Gent moet het kartel sp.a-Groen heel wat inleveren.

LEES MEER: Dit zijn de grootste winnaars en de zwaarste verliezers in Vlaanderen

LEES MEER: Dit zijn de stemkanonnen in Antwerpen, Kempen en Mechelen (klik in de kaart hierboven op ‘kandidaten’ om alle voorkeurstemmen in jouw gemeente te bekijken)

LEES MEER: Bart Somers blaast met absolute meerderheid haast iedereen weg

LEES MEER: Angst voor ‘de vreemde man’ speelt in de kaart van Vlaams Belang

LEES MEER: Deze coalities zijn al beklonken in de provincie Antwerpen

DISTRICTEN

Zes jaar geleden veroverde N-VA vanuit het niets niet alleen de stad, maar ook het merendeel van de districten. Ook vandaag kleuren de meeste districten geel. Enkel in Borgerhout en Berchem is N-VA niet de grootste. De kersverse partij D-SA bemachtigt in twee districten een zetel.

LEES MEER: Antwerpse districten kleuren geel

LEES MEER: Dit zijn de mogelijke coalities in Antwerpen

LEES MEER. Gezocht: comfortabele meerderheid voor De Wever II

PROVINCIES

De N-VA, dat goed standhoudt, en Groen, dat er flink op vooruitgaat, zijn in de Antwerpse provincieraad de winnaars van de avond. De sp.a, dat ruim 4% verliest, mag zijn wonden gaan likken. En de CD&V houdt met een verlies van 1% zijn kaarten gaaf.

LEES MEER: N-VA heerst in provincie, sp.a krijgt stevige klappen

WALLONIË EN BRUSSEL

Naast de groene overwinning is er in de negentien Brusselse gemeenten ook een mooie score voor PTB-PVDA. Minstens even verrassend is dat de door schandalen geplaagde PS het goed doet in de hoofdstad en in Molenbeek.

LEES MEER: Groene golf overspoelt Brussel: Close en Moureaux flikken het

LEES MEER: Vader Kompany wordt eerste zwarte burgemeester in België

De grote drie partijen verliezen terrein in Wallonië, terwijl PTB en Ecolo komen opzetten. PS kan zich niettemin, ondanks de schandalen, handhaven in de grote steden.

LEES MEER: De grote drie partijen verliezen terrein in Wallonië

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER