Verkiezingen 2018 Antwerpen

© RR, Tommy Maes

Dit zijn de stemkanonnen van de Kempen

In Herentals behaalt huidig burgemeester Jan Bertels 2.613 voorkeurstemmen. Opvallend is dat Yoleen Van Camp (N-VA) maar 1.678 voorkeurstemmen krijgt, terwijl haar partij wel de grootste is geworden in de stad.

Dat de zogenaamde burgemeestersbonus niet in elke gemeente bestaat, bewijst Eric Vos (TIM) in Turnhout. Met 1.852 voorkeurstemmen, moet hij de lijsttrekker Paul Van Miert van N-VA voor laten gaan, maar bijvoorbeeld ook Walter Luyten (CD&V) uit Ravels die 2.025 voorkeurstemmen put uit een gemeente met veel minder inwoners dan de stad Turnhout.

Qua burgemeesters met een slechte score trekt Josee Heykants-Jansen (CD&V) uit Vosselaar de kop. De politica die al sinds 1998 aan het hoofd van de gemeente staat, rijft slechts 310 stemmen binnen. Verzachte omstandigheid is dat ze reeds had aangekondigd geen sjerp meer te ambiëren.

De meeste voorkeurstemmen in de Kempen werden behaald in Westerlo. Daar kreeg Guy Van Hirtum (CD&V) uit Westerlo 4.256 aparte bolletjes achter zijn naam. Daarmee liet hij zelfs de in Vorselaar razend populaire Lievens Janssens (2.899 stemmen - Actiev) achter zich.

Ook andere stemmenkanonnen als Wim Caeyers (2.929) uit Mol, Vera Celis (2.720) uit Geel en Johan Leysen (2.677) kwamen niet in de buurt van Van Hirtum.

Meer over de verkiezingen 2018

Aangeboden door onze partners

Exclusief voor abonnees