Verkiezingen 2018 - Antwerpen

Zo reageren alle kopstukken op uitslag Antwerpse verkiezingen

Nu de resultaten voor de stad Antwerpen gekend zijn en de huidige coalitie nipt standhoudt, sijpelen ook stilaan de eerste reacties van de verschillende lijsttrekkers en kopstukken binnen. Een overzicht.

N-VA: “Vertrouwen van de Antwerpenaar niet geschaad”

“Ik voel me Bart in plaats van Bartje”, opende een blije De Wever, die geen Latijn gebruikte. “Vrienden, we hebben het gehaald”, zei hij tegen zijn militanten. “We zijn met enorme afstand de grootste partij van deze stad. Het werd ongelofelijk geacht dat we vorige keer 23 zetels haalden en nu doen we dat opnieuw. Niemand hield dat voor mogelijk. Er zijn veel coalities mogelijk in deze stad, maar geen enkele zonder N-VA.”

“We voerden een van de moeilijkste campagnes ooit. Het was allen tegen één tot de laatste dag. Ik zal morgen alle partijen uitnodigen en feliciteer hen met de score die is behaald. Ik wil hen ook oproepen om initiatieven voor stad en districten af te wachten en dat in het belang van alle Antwerpenaren. Het was een eer om de mooiste stad van de wereld te mogen besturen als burgemeester. Dank u, Antwerpen. Het zal, opnieuw een eer en een genoegen zijn om met deze ploeg de stad opnieuw te dienen.”

“Ik ben nu formateur en sluit niemand uit. Ik wil de wensen kennen van iedereen. Ik luister naar Groen en ook naar Kris Peeters. Ik heb geen definitieve woorden (of uitsluitingen, red.) gehoord.”

Groen: “We spreken met recht en reden van een Groene Zondag”

Antwerps lijsttrekker Wouter Van Besien heeft het in zijn eerste reactie over een Groene Zondag. “Bijna één op vijf Antwerpenaren stemt vandaag Groen, dat is meer dan een verdubbeling. We zijn de grootste stijger. We gaan met meer dan tien procent vooruit in Antwerpen. De Antwerpenaar heeft gekozen voor een ommekeer. Er is gekozen voor schone lucht, betaalbaar wonen en respectvol samenleven. De agenda van de volgende jaren ligt dus vast. We blijven strijden voor propere lucht, veilig verkeer en een stad waar gelijke kansen gelden voor iedereen, van welk ras, kleur of gezindte ook. De Antwerpenaar heeft een duidelijk signaal gegeven en Antwerpen kan dat.”

Sp.a: “De verkiezingen kwamen te vroeg”

Jinnih Beels is ontgoocheld over het resultaat (11,4%), niet over de prestatie van sp.a. “We kwamen van ver en hebben alles gegeven. Het resultaat is niet wat we hadden gehoopt. Daarvoor kwamen de verkiezingen te vroeg. We hadden nog enkele maanden moeten kunnen doorgaan.”

Toch ziet Beels de toekomst rooskleurig in en ze blijft zeker in de politiek. “We hebben de eerste steen van een nieuw verhaal gelegd. Samen met onze groene bondgenoten, die een mooi resultaat hebben neergezet, gaan we blijven strijden voor alle Antwerpenaars, want elke Antwerpenaar verdient het beste. Mijn motto is om het met de titel van een liedje te zeggen: the only way is up. Nooit opgeven!”

Lokaal voorzitter Tom Meeuws reageert teleurgesteld: “We hebben een ras-politiek talent ontdekt met Jinnih Beels, maar we zijn teleurgesteld. Het resultaat is tegenvallend. We hebben de coalitie niet kunnen breken. Maar daarover zal men zich toch moeten bezinnen.”

Vlaams Belang: “Voelt aan als een overwinning”

Het extreemrechtse Vlaams Belang wint in Antwerpen 0,3% en haalt zo een zetel extra binnen. Met een pint in de hand reageert boegbeeld Filip Dewinter uiterst tevreden. “Ik heb een overwinningsspeech gegeven, want deze dag voelt ook aan als een overwinning. We hebben ons kunnen handhaven in Antwerpen. Maar vooral: dit is de gedroomde prelude voor de federale en Vlaamse verkiezingen van volgend jaar.”

Op de vraag of hij zijn partij ergens ziet besturen, was hij afwachtend. “In de Antwerpse rand en zelfs in enkele districten is dat niet onmogelijk.”

PVDA: “We gaan overal vooruit”

De PVDA houdt in de stad Antwerpen haar vier zetels. Lijsttrekker Peter Mertens uitte zich voor de definitieve uitslag al tevreden met de resultaten. “We hebben onze doelstellingen in het land gehaald en zijn uitgegroeid naar zowat alle centrumsteden.”

Over de resultaten in de districten is Mertens helemaal verheugd. “We gaan bijna overal vooruit en in Borgerhout kunnen we de linkse meerderheid behouden. In Ekeren hebben we voor het eerst een verkozene gehaald.”

Mertens werd door zijn partijgenoten op luid gejuich onthaald. “De PVDA is sterker geworden, qua leden maar vooral qua ideologie en militantisme, ik ben ongelooflijk fier op jullie.”

CD&V: “We moeten bescheiden zijn”

“We zullen rond de 7% eindigen (het werd uiteindelijk 6,8%). We hebben hard gevochten en als je vergelijkt met 2011, dan gaan we erop vooruit. We landen dus op de getallen die we in de peilingen al zagen”, aldus Kris Peeters.

Over zijn slechte score in voorkeurstemmen: “Ik kijk daar niet naar. Dat streelt een mens zijn ijdelheid, meer niet. Of ik niet tevreden ben? Ik neem akte van het resultaat. Het kon meer zijn, maar het is zeker niet minder dan vorige keer.”

Peeters wil over een eventuele coalitie geen uitspraken doen: De burgemeesterssjerp lijkt hij niet meer te ambiëren. “Met dit resultaat moeten we bescheiden zijn.”

Open Vld: “Wegen op het beleid”

Philippe De Backer vindt dat zijn partij met 5,6% standgehouden heeft. Hij is dan ook bereid terug in een coalitie met N-VA en CD&V te stappen. De Backer feliciteerde Bart De Wever en N-VA. “Ze hebben een prachtig resultaat geboekt”.

Hij gaf ook aan dat het geen gemakkelijke campagne is geweest, maar dat zijn partij niet heeft willen meedoen aan het moddergooien. “We hebben een duidelijke koers gekozen.”

De Backer stelde eerder in de campagne dat Bart De Wever mentaal niet geschikt was om burgemeester te zijn, maar dat is geen beletsel om nu opnieuw in een coalitie te stappen onder leiding van De Wever. “We hebben de voorbije zes jaar goed bestuurd, dus als we verder kunnen doen, willen we dat graag doen.”

Volgens De Backer heeft zijn team een “rasechte start-up” uit de grond gestampt “met een gigantisch groeipotentieel”. “We hadden graag meer geoogst, maar we hebben niettemin standgehouden”.

Toch vindt de lijsttrekker dat zijn partij heeft “gezaaid voor de toekomst”. “Er is terug een liberale partij die de komende jaren kan wegen op het beleid”.

Verkiezingsnieuws

Aangeboden door onze partners