© rr

OVERZICHT. Deze coalities zijn al beklonken in provincie Antwerpen

Nu alle resultaten van de verkiezingen bekend zijn, kunnen de winnaars beginnen met het vormen van een coalitie. Bekijk hieronder waar al coalities gevormd zijn.

epi

De coalities op kaart: Klik op je gemeente om te zien wie de nieuwe burgemeester is en welke partijen je gemeente de komende 6 jaar gaan besturen.

In de gekleurde gemeenten is de coalitie al bekend. Zodra er een nieuwe coalitie is gevormd vullen we de kaart aan.

OVERZICHT ANTWERPEN:

N-VA is de grote overwinnaar in Wijnegem. Met 32,8% van de stemmen doet de partij van burgemeester Ivo Wynants het nog beter dan vorige keer. De coalitie met Dorpspartij Durf! wordt voortgezet.

CD&V komt op 49,5 procent en springt van 13 naar 14 zetels in Zandhoven. Hiermee breidt de partij haar absolute meerderheid uit.

In Balen behouden CD&V en sp.a de coalitie. Burgemeester Johan Leysen is tevreden met resultaat van CD&V, volgens hem wordt de coalitie met sp.a verdergezet. CD&V haalt 36,6%, dat zijn 12 van de 27 zetels, N-VA eindigt op twee met 19,9%, goed voor 6 zetels. Sp.a en Vlaams Belang halen elk 4 zetels, Open Vld Plus haalt er eentje.

In de stad Geel zijn alle 33 bureaus geteld. De N-VA van burgemeester Vera Celis haalt met 26,9% het hoogste percentage. CD&V volgt op de voet met 25,4%. Verder zijn er de Brugpartij met 16%, Vlaams Belang met 13,9% en Open Vld 8,1%. Pvda haalt één zetel binnen. Burgemeester Celis heeft intussen bevestigd dat de coalitie N-VA/CD&V nog zes jaar doorgaat.

In Rijkevorsel mag Dorien Cuylaerts van N-VA burgemeester blijven. Haar partij wordt beloond voor het gevoerde beleid met 45,8% van de stemmen. Ze halen 11 van de 21 zetels en kunnen dus in principe alleen besturen. GemeenteBelangen van Paul Bevers wordt de tweede partij met 24,4%(5 zetels), Bob Van den Eijnden en CD&V blijven steken op 16,9% (3 zetels), ProVeussel van Diede Van Dun haalt 12,8% van de stemmen (2 zetels). N-VA vormt ondanks de nipte meerderheid toch een coalitie met CD&V.

Ook in Putte blijft de huidige meerderheid onder leiding van Lijst Burgemeester aan de macht, met Peter Gysbrechts (Open Vld) als burgemeester.

© credit

Burgemeester Guido Vaganée en N-VA worden in Bonheiden door CD&V, BR30 en Open Vld naar de oppositiebanken verwezen. Verrassend, want Vaganée haalde 1.231 voorkeurstemmen De partij groeide naar de grootste in Bonheiden met 26,31%, nipt groter dan BR30.

In Niel behaalde Open Vld een recordscore tijdens deze verkiezingen en burgemeester Tom De Vries zit steviger dan ooit in het zadel. Er is al een coalitie opgezet met N-VA.

© Paul Van Roy.

Ook in Boechout werd al een coalitie gevormd. Pro Boechout-Vremde, de lijst van uittredend burgemeester Koen T’ Sijen, zet zijn coalitie met Groen-Gangmaker en CD&V verder. Koen T’Sijen blijft burgemeester.

Hoogstraten Leeft haalt het in Hoogstraten met 37,8%. Hoogstraten Leeft is de liberale partij van Marc Van Aperen, de jongere broer van ex-burgemeester Arnold Van Aperen. CD&V van burgemeester Tinne Rombouts kan 29% van de stemmers overtuigen. N-VA haalt 20,1%, Anders 13,1%. Later op de avond kwamen Hoogstraten Leeft en de N-VA tot een bestuursakkoord. Marc Van Aperen wordt burgemeester.

In Kontich is de kogel al door de kerk. N-VA dat met tien zetels een zitje winst boekte gaat de komende zes jaar in zee met Open Vld dat met vijf zetels eveneens een zetel extra boekte.

Lukas Jacobs kan beginnen aan zijn vierde periode als burgemeester van Kalmthout. Net als zes jaar geleden behaalt CD&V met 14 van de 25 zetels een absolute meerderheid.

In Lille gaat N-VA samen met Groen in zee om een nieuwe coalitie te vormen. Marleen Peeters (N-VA, 55) wordt de nieuwe burgemeester van Lille. Luc De Backer (38, Groen) wordt eerste schepen van Lille.

Olen wordt de volgende zes jaar bestuurd door een coalitie gevormd door CD&V, sp.a en Groen. Dat zijn de betrokken partijen zondagavond overeen gekomen. O1 verhuist naar de oppositie.

© Jef Wijckmans

In Rumst is N-VA de grote winnaar. Meer dan één kiezer op de drie koos voor de partij van lijsttrekker Jurgen Callaerts (1.312). In een eerste reactie maakte hij bekend dat zijn partij met CD&V de komende zes jaar de meerderheid zal vormen. Jurgen wordt voor de volle zes jaar burgemeester.

In Grobbendonk was de grote overwinnaar GiB aan zet. De partij van Marianne Verhaert, die mogelijk de burgemeester wordt, gaat in zee met N-VA.

CD&V en N-VA zetten hun coalitie verder in Berlaar, Walter Horemans (CD&V) blijft burgemeester.

© Jan Vorsselmans

Burgemeester Harry Hendrickx (DBM) blijft met zijn 1435 voorkeurstemmen burgemeester in Malle, zij het maar voor drie jaar. Zijn partij ondertekende een coalitieakkoord met N-VA en CD&V om de volgende zes jaar de gemeente te leiden.

In Stabroek kan de huidige meerderheid nog zes jaar verder besturen. NV-A van burgemeester Rik Frans won 1 zetel en krijgt 11 verkozenen. Coalitiepartner CD&V verloor een zitje en eindigde met 4. Toch besloten beide om opnieuw samen in zee te gaan. Rik Frans blijft burgemeester.

Ook in Herenthout is er witte rook. Het kartel Eenheid-N-VA gaat in zee met de CD&V. Die partij mag straks een schepen aanduiden. De GBL van burgemeester Heremans verhuist naar de oppositie. De nieuwe coalitie heeft straks 11 van de 19 zetels.

© Chris Van Rompaey

N-VA Duffel vormt coalitie met verliezer CD&V. Sofie Joosen (N-VA): de nieuwe burgemeester van Duffel. Lili Stevens, lijststrekker voor CD&V : “In. In 2006 gingen N-VA en CD&V nog samen in kartel naar de kiezer, toen hadden we samen 14 zetels, nu 16. Ik sta tussen de mensen en ik weet dat deze coalitie is wat het overgrote deel van de Duffelaars echt wil.”

N-VA en CD&V zullen Lint gaan besturen tijdens de volgende legislatuur. Dat meldt huidig burgemeester Harry Debrabandere (N-VA) die uiteraard ook burgemeester blijft.

CD&V van huidig burgemeester Tine Gielis blijft de grootste partij in Laakdal met 29,5% en acht zetels. ProLaakdal haalt met 22,8% zes zetels binnen. Beide partijen vormen ook de komende zes jaar een coalitie.

CD blijft met 29% en 7 zetels de grootste partij in Meerhout, maar moet er opnieuw (na het verlies in 2012) twee raadsleden inboeten. Huidig coalitiepartner sp.a doet het beter dan vorige keer en wipt over N-VA als de tweede grootste partij van Meerhout.

Vosselaar krijgt de 29-jarige Gilles Bultinck als burgemeester. Zijn partij CD&V vormt een coalitie met N-VA.

N-VA en Open Vld zijn zondagavond in Lier coalitiegesprekken begonnen. Samen behaalden ze 18 van de 33 zetels.

N-VA kwam uit de verkiezingen als grootste partij van Zwijndrecht met een zetel meer dan de tweede partij Groen. Toch zal N-VA er niet mee besturen. Groen vormt er de volgende legislatuur een coalitie met CD&V en sp.a.

Wim Caeyers (CD&V) wordt de nieuwe burgemeester van Mol. CD&V vormt een nieuwe coalitie met N-VA. Beide partijen zijn ook even groot en halen samen een een ruime meerderheid van 20 op 33 zetels in de gemeenteraad. Sp.a en Open VLD plus komen in de oppositie terecht.

In Lille gaat N-VA samen met Groen in zee om een nieuwe coalitie te vormen. Marleen Peeters (N-VA, 55) wordt de nieuwe burgemeester van Lille.

In Dessel is de strijd gestreden en verloren door de oppositie. N-VA met Kris Van Dijck behaalt opnieuw de absolute meerderheid met 11 zetels van de 21 zetels. Kris Van Dijck blijft burgemeester.

N-VA heeft de verkiezingen in Wommelgem afgetekend gewonnen. De partij van burgemeester Frank Gys, die zelf liefst 1415 voorkeurstemmen haalt, komt zelfs uit op ruim 37% en haalt liefst 11 zetels binnen. N-VA heeft Gemeentebelangen de wacht aangezegd en gaat verder in een coalitie met Open Vld.

In Herentals kwam zondagavond laat nog een bestuursakkoord uit de bus. CD&V gaat er samen met grote winnaar N-VA de coalitie aan, Mien Van Olmen (CD&V) wordt de nieuwe burgemeester

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER