Verkiezingen 2018 - Jouw gemeente

Sp.a Turnhout. © BERT DE DEKEN

OVERZICHT. Merendeel van Kempense coalities zijn al bekend

De resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen zijn intussen allemaal binnen. Ook heel veel van de coalities zijn intussen gevormd.

N-VA en CD&V doen haasje-over in Mol, CD&V wordt met 26,1% nipt groter dan N-VA waar 25,9% voor stemt. Beide partijen halen tien zetels, maar de huidige coalitie van CD&V, Open Vld en sp.a kon in principe wel aanblijven. Toch gebeurt dat niet, CD&V gaat de komende zes jaar in zee met de N-VA. Wim Caeyers (CD&V) wordt de nieuwe burgemeester.

© Mia Uydens

Met Marc Van Aperen, de jongere broer van voormalig burgemeester Arnold Van Aperen, wordt in Hoogstraten de nieuwe burgemeester. Hij heeft met Hoogstraten Leeft (37,8%) de CD&V (29%) van Tinne Rombouts van de troon gestoten. CD&V haalt 8 zetels, Hoogstraten Leeft 11. Voor de nieuwe coalitie gaat Hoogstraten Leeft in zee met N-VA (20,1%, 5 zetels) en zo mag er opnieuw een Van Aperen de burgemeesterssjerp omgorden.

© BERT DE DEKEN

Lille heeft een nieuwe burgemeester en dat is Marleen Peeters (N-VA). Zij is met 38,1% van de stemmen (11 zetels) de grote winnaar, de CD&V van burgemeester Paul Diels krijgt zware klappen en zakt van 45,3 (13 zetels) naar 28,3% (7 zetels). Hij verliest zo de absolute meerderheid. N-VA en Groen hebben de coalitie voor de komende zes jaar beklonken. Groen heeft 5 zetels, met 22% van de stemmen.

Zou de jongste burgemeester van Vlaanderen uit Vosselaar komen? Zou best kunnen, want daar grijpt Gilles Bultinck (29) de macht. Hij gaat met zijn partij (CDV) in coalitie met N-VA. Dat zijn de twee grootste partijen met respectievelijk 33,7% en 31,6% hebben ze alletwee 8 zetels binnengehaald.

In Herselt breekt met de coalitie N-VA (29, 5) en Mensen Met Mensen (MMM, 18,8%) een nieuw tijdperk aan. Zij halen met 8 en 4 zetels een nipte meerderheid. De partij van burgemeester Luc Peetermans (CD&V + 2230) wordt - ondanks de meeste stemmen en zetels - verwezen naar de oppositie.

Opvallend resultaat ook in Grobbendonk waar GIB (Grobbendonk in Beweging) de macht grijpt met Marianne Verhaert als lijsttrekster. Zij halen 33%, N-VA 16,7%. GIB neemt de tweede grootste partij van Grobbendonk, N-VA (16,7%, 4 zetels) mee aan boord voor de nieuwe coalitie. De huidige coalitie bestaat uit N-VA en sp.a.

© BERT DE DEKEN

Beetje bizarre coalitie in Oud-Turnhout, daar zijn de komende jaren N-VA, Groen en LB18 aan de macht. Bob Coppens (N-VA, 29,5% en 8 zetels) wordt er de nieuwe burgemeester. Uittredend coalitielid Groen haalt 3 zetels, nieuwkomer LB18 eentje.

In Balen is de eerste coalitie van onze regio gevormd. Burgemeester Johan Leysen is tevreden met resultaat van CD&V, volgens hem wordt de coalitie met sp.a verdergezet. CD&V haalt 36,6%, dat zijn 12 van de 27 zetels, N-VA eindigt op twee met 19,9%, goed voor 6 zetels. Sp.a en Vlaams Belang halen elk 4 zetels, Open Vld Plus haalt er eentje.

Ook in Geel is beslist om de coalitie verder te zetten. De N-VA (Vera Celis) zakt, maar blijft met 26,9% de grootste partij, op de voet gevold door CD&V (Ben Van Looveren) 25,4%. Beide partijen kunnen met elk 10 zetels de coalitie verderzetten.

Olen wordt de volgende zes jaar bestuurd door CD&V (35%), sp.a Sociaal & Anders (10,2) en Groen (9,2%), zij halen respectievelijk 9, 2 en 1 zetels binnen. Dat zijn de betrokken partijen zondagavond overeen gekomen. O1 verhuist naar de oppositie. Seppe Bouquillon blijft burgemeester in deze krappe meerderheid, 12 van de 23 zetels.

© rr

Ook in Herenthout is er witte rook. Het kartel Eenheid-N-VA (35,6%, 8 zetels) gaat in zee met de CD&V (16,7%, 3 zetels). Die partij mag straks een schepen aanduiden. De GBL van burgemeester Heremans verhuist naar de oppositie. De nieuwe coalitie heeft straks 11 van de 19 zetels. Stijn Raeymaekers (Eenheid-N-VA) wordt de nieuwe burgemeester. De GBL van burgemeester Patrick Heremans verhuist naar de oppositie.

Ondanks het verlies van 2 zetels, blijft CD de grootste partij in Meerhout (29%, 7 zetels) en zet de coalitie met sp.a (21,4%, 5 zetels) verder. Nele Geudens wordt burgemeester met een krappe meerderheid van 12 op 21 zetels.

Alles blijft zoals het was in Arendonk: burgemeester Kristof Hendrickx (N-VA, 38,5% - 10 zetels) trekt vanaf nieuwjaar zijn sjerp nog wat steviger rond zijn buik en hij gaat opnieuw in zee met CD&V (24,3% - 6 zetels).

In Laakdal blijft CD&V van burgemeester Tine Gielis de grootste partij met 29,5% en 8 zetels. ProLaakdal haalt met 22,8% 6 zetels binnen. Beide partijen vormen ook de komende zes jaar een coalitie.

Absolute meerderheid

Op liefst negen plaatsen heeft een van de partijen een absolute meerderheid behaald. Opvallend zijn de monsterscores van Lieven Janssens (Actiev, 73,5%) in Vorselaar en Frank Wilrycx (Leefbaar Merksplas, 70,3 %). In Ravels scoort de CD&V van burgemeester Walter Luyten met 64,2% opnieuw de absolute meerderheid. Dorien Cuylaerts (N-VA) haalt in Rijkevorsel met haar partij voor het eerst een meerderheid met 11 van de 21 zetels, 45,8 % van de stemmen. Op twee is daar GemeenteBelangen geëindigd met 24,4%. Intussen heeft N-VA beslist om toch nog een coalitie te vormen met CD&V zodat ze samen 14 zetels hebben.

© Mia Uydens

Nog absolute meerderheden: Westerlo blijft een CD&V-bastion met 45,4% van de stemmen, dat is goed voor 14 van de 27 zetels. Ook Hulshout kiest CD&V met 43,2% (11/21 zetels). Kris Van Dijck (51,5%) behaalt ook in Dessel opnieuw de absolute meerderheid met N-VA, al verliest de partij twee zetels, van 13 naar 11/21. Nieuw Retie (49,8) gaat van 9 naar 11/21 zetels en kan nu ook alleen verder als het wil. CD&V van Ward Kennes in Kasterlee kan ook alleen het bestuur uitmaken met 13 van de 25 zetels, al bekijkt de partij nog of het wenselijk is om een ruimere meerderheid te vormen.

In Beerse is de N-VA van burgemeester Marc Smans pas op de tweede plaats geëindigd met 26,8%. Oppositiepartij CDE-Vlim.be (Bart Craane) wint met 34,8% (10 zetels). Daar liggen de kaarten erg moeilijk nu.

In Herentals wint N-VA (Yoleen Van Camp) met 24,8% en rijft daarmee 9 zetels binnen. Dat is er een meer dan vorig jaar. De huidige coalitiepartners sp.a (Jan Bertels) en CD&V (Mien Van Olmen) behalen respectievelijk 21,5% en 18,7%, goed voor 7 en 6 zetels. In 2012 haalden de drie partijen elk 8 zetels. Zondagavond laat kwamen N-VA en CD&V tot een akkoord. Mien Van OImen (CD&V) wordt de nieuwe burgemeester.

Onderhandelingen

© BERT DE DEKEN

In Turnhout wordt er volop onderhandeld. Vlaams Belang (Reccino Van Lommel) is er de grote winnaar met 17,5% (van 3 naar 7 zetels). N-VA (Paul Van Miert) haalt het meeste stemmen met 18,2%, maar verliest drie zetels en strandt zo op acht. TIM van burgemeester Eric Vos staat op de vierde plaats met 13,4%. Binnen de coalitie doet sp.a het het best, met 13,8% haalt ze een zetel meer en zit ze op vijf. In totaal zijn er 35 gemeenteraadsleden. N-VA zou het initiatief genomen hebben om gesprekken te voeren met sp.a, CD&V en misschien Open Vld.

CDK van Leo Van Tilburg moet in Baarle-Hertog, net als zes jaar geleden, een zetel afgeven en houdt er 4 over. Ondanks dit resultaat blijft CDK (37,3%) de grootste partij in de enclavegemeente.

© Mia Uydens

VERKIEZINGEN. Dit zijn de koningen van de Kempen

© Mia Uydens

In 1 op de 3 Kempense gemeenten haalt één partij het laken volledig naar zich toe en is er in principe geen coalitie nodig om te besturen. Vaak staat een sterke figuur aan het hoofd van de zegevierende partij en dat al even vaak voor meer dan één legislatuur. Wat is het geheim van het succes van deze absolute stemmenkanonnen?

“Het is ongelofelijk”, glundert Lieven Janssens in Vorselaar. “In 2012 behaalde ik 2.007 voorkeurstemmen en dat vond ik toen een zeer groot aantal. Vandaag hebben 2.899 mensen het bolletje bij mijn naam gekleurd. Als je weet dat er in Vorselaar 5.718 mensen een stem hebben uitgebracht, wil dat zeggen dat net iets meer dan de helft van de inwoners me een voorkeurstem heeft gegeven. Dat is een heel speciaal gevoel. Daar kan ik alleen maar dankbaar voor zijn.”

© MPH

Een van de troeven van Lieven Janssens is dat hij dicht bij de mensen staat. “We zijn niet echt een burgerpartij zoals je die op verschillende plaatsen de kop ziet opsteken. We proberen wel een beleid te voeren dat erg dicht bij de mensen staat. De grote verantwoordelijkheid waar we nu voor staan, is om het de volgende legislatuur zo goed te blijven doen. Met wie we dat op welke positie gaan doen, bekijken we de volgende dagen.”

Vierde absolute meerderheid

Frank Wilrycx van Merksplas is een andere absolute stemmenkampioen van de Kempen. Met Leefbaar Merksplas haalt hij 4.035 stemmen van de 5.743 uitgebrachte stemmen binnen, goed voor 70,3%. Wat voorkeurstemmen betreft, haalt de burgemeester 2.663 bolletjes achter zijn naam. “Dit is formidabel. Voor de vierde opeenvolgende keer hebben we de absolute meerderheid. Twee legislaturen geleden hadden we 14 zetels, nu doen we nog een zetel beter. Het toont aan dat de meeste mensen in Merksplas tevreden zijn over het gevoerde beleid. Wellicht hebben ook heel wat kiezers die vorige keer op CD&V (de partij kwam dit keer niet meer op, red.) stemden voor Leefbaar Merksplas gekozen.”

Kris Van Dijck mag in Dessel voor de vierde keer de burgemeesterssjerp omgorden. Het is de derde legislatuur waarin N-VA alleen kan besturen. “Ik ben zeer tevreden”, zegt Kris. “We halen iets minder dan in 2012, maar nog altijd meer dan in 2006. We zijn de enige gemeente in Vlaanderen waar N-VA zo goed scoort. De reden? We hebben een goede groep met enthousiaste mensen. Ook de nieuwe jonge mensen op onze lijst scoren, waardoor de toekomst verzekerd is.” De huisbezoeken werpen hun vruchten af. “Ik ga graag naar de mensen”, zegt Van Dijck. “Ik maak er een punt van om altijd bereikbaar en aanspreekbaar te zijn voor onze inwoners.”

In Westerlo leidde Guy Van Hirtum zijn partij de CD&V opnieuw naar een absolute meerderheid. Die was zes jaar geleden weggespoeld door de N-VA-tsunami die toen door het land trok. De terugkeer van de CD&V is te verklaren door de persoonlijke score van de burgemeester. In 2012 kreeg Van Hirtum 3.545 voorkeurstemmen. Gisteren waren dat er 4.256. Numeriek is dat het hoogste aantal dat door een Kempense burgemeester is gescoord. “Is dat zo?” zegt Van Hirtum. “Ik ben ervan overtuigd dat iedere politicus zijn houdbaarheidsdatum heeft. Met deze score moet ik besluiten dat mijn datum nog niet bereikt is, ook al ben ik al zo’n 22 jaar burgemeester. Ik heb daarstraks nog gezegd dat de campagne voor de verkiezingen van 2024 morgen begint.”

Koningin in de lijst

Dorien Cuylaerts (N-VA), burgemeester in Rijkevorsel, is de enige koningin in deze lijst. Ze is aangenaam verrast door het uitstekende resultaat van gisteren. De partij haalt 11 van de 21 zetels. “We hadden gehoopt om onze 7 zetels te behouden of eventueel naar 8 te gaan, maar deze score had niemand verwacht. Het toont aan dat men tevreden is over het beleid van de voorbije jaren. Om die reden vormen we weer een coalitie met CD&V. De samenwerking verliep altijd goed en zo komen we aan een ruimere meerderheid van 14 zetels.”

Burgemeester Ward Kennes (CD&V) kan in Kasterlee de absolute meerderheid verderzetten, al moet de partij een zetel afgeven. De kartellijst N-VA & Open Vld is er niet in geslaagd om die meerderheid te breken. “Ik stel vast dat we in Kasterlee ingaan tegen de trend van veel gemeenten waar CD&V terrein verliest”, zegt Ward Kennes. “We zijn uiteraard heel tevreden met deze score. Als je meer dan 40% van de stemmen kan behalen in een versnipperd landschap kun je daar alleen maar trots op zijn.”

“Dat een volstrekte meerderheid niet meer van deze tijd is? Het is van alle tijden”, gelooft burgemeester Walter ­Luyten (CD&V) van Ravels. “Het gebeurt vooral in gemeenten waar de bevolking niet verdeeld is en kleine problemen niet op de spits gedreven worden.” Toch heeft de stembusslag van 14 oktober 2018 nog een historisch randje gekregen, want met een monsterscore van 64,24% zijn de christendemocraten sterker dan ooit. In de gemeenteraad is het overwicht nog wat meer uitgesproken: 16 van de 23 verkozenen in Ravels zijn van CD&V. “Of ik dit uitzonderlijke resultaat verwacht had? Eigenlijk wel, ja”, bekent Luyten. “Overal waar ik de laatste weken kwam, vonden de mensen dat we mooi werk geleverd hebben.”

Vat in café Amelie

Zodra in Retie bekend was dat Nieuw Retie de volstrekte meerderheid behaald had, gaf burgemeester Patrick Geuens in café Amelie de waardin de opdracht om een vat aan te sluiten. “Dat ik vandaag 2.067 voorkeurstemmen heb gekregen, van bijna een op de drie kiezers, vind ik ongelooflijk. Ik word er zelfs een beetje emotioneel van.” In de gemeenteraad beschikt Nieuw Retie over 11 van de 21 zetels. Dat is nipt, maar voldoende om de komende zes jaar alleen te besturen. “Of we dat ook gaan doen, weten we nog niet”, zegt Geuens. “Ook een verdere samenwerking met N-VA, of met CD&V, behoort nog tot de mogelijkheden. Maandagavond vergaderen we daarover met de partij. Vandaag (gisteren, red.) gaan we eerst onze overwinning nog vieren.”

Groen gedumpt

In Hulshout houdt de coalitie tussen CD&V en Groen op, ondanks hun mooie resultaat. “Op basis van de absolute meerderheid van de stemmen heb ik het engagement om de komende zes jaar met CD&V alleen de gemeente te besturen. De kiezer heeft ons beleid niet afgestraft”, reageert de huidige burgemeester Geert Daems (CD&V). Hierdoor wordt huidig coalitiepartner Groen, ondanks een verdubbeling van het aantal zetels, verwezen naar de oppositiebanken. Geert Daems wil Rist Heylen en zijn ploeg bedanken voor het werk van de afgelopen zes jaar. “In alle vertrouwen hebben we de afgelopen jaren kunnen samenwerken. Waarvoor dank”, luidt het.

Dit zijn de stemkanonnen van de Kempen

© RR, Tommy Maes

In Herentals behaalt huidig burgemeester Jan Bertels 2.613 voorkeurstemmen. Opvallend is dat Yoleen Van Camp (N-VA) maar 1.678 voorkeurstemmen krijgt, terwijl haar partij wel de grootste is geworden in de stad.

Dat de zogenaamde burgemeestersbonus niet in elke gemeente bestaat, bewijst Eric Vos (TIM) in Turnhout. Met 1.852 voorkeurstemmen, moet hij de lijsttrekker Paul Van Miert van N-VA voor laten gaan, maar bijvoorbeeld ook Walter Luyten (CD&V) uit Ravels die 2.025 voorkeurstemmen put uit een gemeente met veel minder inwoners dan de stad Turnhout.

Qua burgemeesters met een slechte score trekt Josee Heykants-Jansen (CD&V) uit Vosselaar de kop. De politica die al sinds 1998 aan het hoofd van de gemeente staat, rijft slechts 310 stemmen binnen. Verzachte omstandigheid is dat ze reeds had aangekondigd geen sjerp meer te ambiëren.

De meeste voorkeurstemmen in de Kempen werden behaald in Westerlo. Daar kreeg Guy Van Hirtum (CD&V) uit Westerlo 4.256 aparte bolletjes achter zijn naam. Daarmee liet hij zelfs de in Vorselaar razend populaire Lievens Janssens (2.899 stemmen - Actiev) achter zich.

Ook andere stemmenkanonnen als Wim Caeyers (2.929) uit Mol, Vera Celis (2.720) uit Geel en Johan Leysen (2.677) kwamen niet in de buurt van Van Hirtum.

Verkiezingsnieuws