‘Geblesseerde’ Van der Poel wint ook op één been, kansloze Van Aert opnieuw tweede

Foto: BELGA

‘Geblesseerde’ Van der Poel wint ook op één been, kansloze Van Aert opnieuw tweede

Print

De eerste klassementscross op Europese bodem is in het Nederlandse Gieten uitgedraaid op een demonstratie van Mathieu van der Poel. Geen verrassing, ware het niet dat de Nederlander zaterdag in Lokeren een verrekking van de ligamenten van de rechterenkel had opgelopen en volgens de dokters beter niet was gestart. Waar Mathieu eens goed om lachte.

Door de ‘degradatie’ van de wedstrijd in Ronse tot een Bricocross was de wedstrijd in Gieten de eerste klassementscross op Europese bodem. De eerste manche van de Superprestige was bijgevolg de eerste grote onderlinge confrontatie van de ‘Grote Jongens’ in een wedstrijd met belang.

Dat alle grote namen aan de start stonden, was niet minder dan een medisch mirakel. Mathieu Van der Poel moest zaterdag in Lokeren immers geblesseerd de strijd staken nadat hij zijn voet had omgeslagen. Een bezoek aan het ziekenhuis bracht een verrekking van de ligamenten van de rechterenkel aan het licht. “Twee weken niets doen”, oordeelden de dokters.

Toch besloot de regerend Europees kampioen om zondagochtend alsnog de trip naar het verre Gieten te maken. Een eerste oefengalop en het nodige tapewerk overtuigden de Nederlander ervan dat het wel kon. Logisch: nadat hij eerder al de Wereldbeker had laten schieten, wilde hij met de Superprestige ook niet nog een tweede klassement opgeven.

‘Geblesseerde’ Van der Poel wint ook op één been, kansloze Van Aert opnieuw tweede
Wout van Aert. Foto: BELGA

De kopstart was voor Toon Aerts voor Van Aert en Van der Poel maar toen de Rijkevorselnaar zichzelf na een stuurfout buitenspel zette, waren de twee vogels vliegen. Van Aert wilde de enkel van Van der Poel meteen onder druk zetten en ontwikkelde een furieus tempo. Maar waar iedereen een ‘krakende’ Van der poel verwachtte, was het de Nederlander die in ronde twee resoluut de leiding nam en zachtjesaan wegreed bij Van Aert. Zelfs de schaarse looppassages leken de jonge Nederlander niet te deren.

Ruime voorsprong

Wat Van Aert ook probeerde, de wereldkampioen moest toezien hoe zijn Nederlandse opponent bijna spelenderwijs de kloof uitdiepte tot een halve minuut. Niet dat Van Aert slecht bezig was. De kloof met de rest van het peloton groeide al snel uit tot ver boven de minuut.

De zege van Van der Poel kwam niet meer in het gedrang, de tweede plaats van Van Aert evenmin. Achter het ongenaakbare duo besloot Toon Aerts om met nog drie ronden te rijden het gashendel helemaal open te draaien. De kopman van Telenet-Fidea sloeg al snel een kloofje en mocht zo op het podium plaatsnemen naast de grote twee. Onverwacht podium? Verre van. Al dachten een groep Belgische dokters daar gisteravond ongetwijfeld anders over.

UITSLAG:

1. Mathieu van der Poel (Ned)

2. Wout van Aert (Bel)

3. Toon Aerts (Bel)

4. Lars van der Haar (Ned)

5. Marcel Meisen (Dui)

6. Daan Soete (Bel)

7. David Van der Poel (Ned)

8. Kevin Pauwels (Bel)

9. Joris Nieuwenhuis (Ned)

10. Gianni Vermeersch (Bel)

MEEST RECENT