© NASA

Orkaan Leslie trekt over Portugal, daarna is Spanje aan de beurt: “Mogelijk krachtigste storm sinds 1842”

In de meeste delen van Portugal is code rood afgekondigd omwille van de orkaan Leslie, die heeft zaterdagavond land bereikt. Het zou mogelijk de krachtigste orkaan in Portugal worden sinds 1842. Orkanen komen in Europa relatief weinig voor. Het noodweer trekt nadien richting Spanje.

De civiele bescherming raadt de mensen in Portugal aan de kustzones te verlaten en nadien binnen te blijven. Vooral de nacht van zaterdag op zondag wordt er als kritiek bestempeld. AccuWeather waarschuwt voor overstromingen, overvloedige regen, wilde zee en stevige rukwinden.

De orkaan trekt vanaf de kust met een snelheid van bijna 60 kilometer per uur naar het noord-oosten en bereikte de regio Lissabon rond 18.00 uur plaatselijke tijd (19.00 uur Belgische tijd). Hij zorgt momenteel voor forse regenval, veel wind en hoge golven. Leslie zou uiteindelijk iets in kracht moeten afnemen en een post-tropische storm moeten worden. Vanuit Portugal zal Leslie richting Spanje trekken, al zal ze boven het land aan kracht inboeten en afzwakken tot een tropische storm.

© REUTERS

MEER OVER Spanje

Nu in het nieuws