© Photo News

Schoot ene F-16 op andere?

Defensie en het gerecht onderzoeken of de F-16 die gisteren uitbrandde geraakt werd door munitie uit een ander toestel.

Peter De Lobel

Is er in Florennes sprake geweest van friendly fire? Het wordt alleszins niet uitgesloten. Defensie wil geen conclusies trekken zelf zo lang het onderzoek loopt. Of beter: onderzoeken. Want naast het onderzoek door het ASD, (Aviation Safety Directorate) van Defensie zelf, loopt er ook een gerechtelijk onderzoek. Dat heeft te maken met de omvang van de schade en het feit dat het militair materieel gaat, is te horen bij het parket.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Kort na 14 uur donderdagmiddag vatte op de militair basis van Florennes een F-16 vuur. Dat toestel brandde volledig uit. Eerder werd gecommuniceerd dat daarbij één ander toestel betrokken zou zijn, maar volgens het parket werden er twee andere F-16’s beschadigd. De schade loopt uiteraard in de miljoenen.

Een mogelijkheid die nu de ronde doet is dat een van de toestellen geraakt werd door munitie die werd afgeschoten vanuit een ander toestel. Een van de technici die gehoorschade opliep bij het incident, zou met munitie van het toestel in de weer geweest zijn. Defensie sluit niets uit, maar wil geen overhaaste conclusies trekken. Ook het parket geeft voorlopig niet meer commentaar.

‘Zo’n ongeluk, dat is bijna onmogelijk. Het zal vermoedelijk een samenloop van verschillende omstandigheden zijn die hiertoe geleid hebben’, zei commandant Didier Polomé van de luchtmachtbasis in Florennes op RTBF. Als er daadwerkelijk iets mis ging met de munitie, waardoor het toestel vuur vatte, is de volgende vraag hoe dat kon gebeuren. Door een menselijke fout, een technisch mankement of kwaad opzet?