Vluchtelingen trekken vooral naar Antwerpen

Foto: BELGA

Vluchtelingen trekken vooral naar Antwerpen

Print
Antwerpen -

Antwerpen is de meest aantrekkelijke stad voor asielzoekers die hun aanvraag zien goedgekeurd. Dat blijkt uit een rapport van het Vlaamse agentschap Binnenlands Bestuur. Het valt op dat de herkomst van de personen een rol speelt in hun voorkeur voor een bepaalde stad. Zo trekken Syriërs vaker naar Brussel.

Het agentschap bestudeerde alle personen die internationale bescherming kregen in België sinds 2014. Daaruit blijkt een duidelijke voorkeur van asielzoekers voor Vlaanderen. Bij de personen die in de tweede helft van vorig jaar bescherming kregen, bijvoorbeeld, woonde 48 procent op het moment van die goedkeuring in het Vlaams gewest. In januari 2018, minder dan een half jaar later dus, bedroeg dat al 60 procent. 13 procent koos voor Brussel en 27 procent voor Wallonië.

Vluchtelingen trekken na hun positieve beslissing vaak naar de steden, maar vooral Antwerpen blijkt populair. De stad telt 5.800 erkende vluchtelingen en personen met subsidiaire bescherming (die hun aanvraag deden in de bestudeerde periode).

Dat betekent overigens niet dat Antwerpen de grootste druk van erkende asielzoekers ervaart ten opzichte van de bevolking. Het gaat om een verhouding van 11,08 procent, waarmee Antwerpen op de vierde plaats eindigt, onder Oostende, Leuven en Turnhout. In Oostende bedraagt de verhouding 14,58 procent.

Er bestaat een duidelijke voorkeur op basis van de nationaliteit van de asielzoekers. Syriërs wonen meer dan gemiddeld in Brussel. Vluchtelingen uit Franstalige landen als Guinea, Congo en Burundi gaan dan weer vaker naar Brussel of Wallonië. De grootste groepen vluchtelingen - uit Afghanistan, Irak, Somalië en Eritrea - gaan naar de grote steden, met uitzondering van de Syriërs dus.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio