Verkiezingen 2018 Antwerpen

Uitslagen Vlaanderen: dit zijn de grootste winnaars en de zwaarste verliezers

Antwerpen leek de afgelopen weken meer dan ooit het centrum van de wereld. Toch waren er elders in Vlaanderen nog boeiende verkiezingen om naar uit te kijken. Zo overtreft extreemrechts alle verwachtingen in Ninove, verliest de N-VA van Pol Van Den Driessche zwaar in Brugge en haalt Jean-Marie Dedecker een monsterscore in Middelkerke. In Gent moet het kartel sp.a-Groen heel wat inleveren.

jtp

Klik op een gemeente op de kaart of voer de naam in en bekijk de uitslag:

OOST-VLAANDEREN

In Gent blijft het kartel sp.a - Groen het grootste, maar ze moeten heel wat inleveren. De kartellijst komt momenteel uit op 33,23 procent. Open Vld is de tweede partij, met momenteel 25,4 procent. N-VA krijgt een klap en houdt net 12 procent over, volgens de eerste cijfers. De Open Vld van Mathias De Clercq is voldoende gegroeid om de coalitie van sp.a en Groen te breken. Met N-VA en CD&V heeft De Clercq een nipte meerderheid, hij wil burgemeester worden.

“De Gentenaars hebben duidelijk gekozen voor een liberale burgemeester. Ik doe een oproep voor een breed progressief project, gedragen door zoveel mogelijk Gentenaars.” De Clercq blikte via een speech van lijstduwer Guy Verhofstadt terug op wat er gebeurde met zijn bompa na diens overwinning met monsterscore in de jaren zeventig. “Achter zijn rug werd een anti-coalitie gevormd. Wel, dat zal niet opnieuw gebeuren. Dat historisch onrecht wordt vanavond rechtgezet en Gent krijgt voor het eerst in zestig jaar weer een liberale burgemeester.”

In het Oost-Vlaamse Ninove is het extreemrechtse Forza Ninove afgestevend op een monsterscore. Forza Ninove haalt 40 procent van de stemmen. De partij van kopman Guy D’haeseleer, die in het Vlaams Parlement zetelt voor Vlaams Belang, staat wel voor moeilijke coalitiegesprekken. Open Vld is de tweede grootste partij, met 26,90 procent van de stemmen. Ook in Denderleeuw is Vlaams Belang de grootste partij, met 26,1 procent.

De N-VA van zittend burgemeester Christoph D’Haese blijft in Aalst de grootste partij. Met alle stemmen geteld, heeft de N-VA 33,2 procent van de stemmen. Het Vlaams Belang is er de tweede grootste met 17,3 procent van de stemmen. “Ik ga zeker met hen praten, maar moet van hen nog het eerste constructieve voorstel dat aansluit bij ons programma horen”, aldus D’Haese.

© Geert Van de Velde

In Sint-Niklaas houdt de N-VA zoals verwacht stevig stand. De partij van burgemeester Lieven Dehandschutter haalt 29,02 procent van de stemmen. Zo stevent Dehandschutter af op een tweede ambtstermijn.

LIMBURG

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) is de winnaar in Hasselt, hij wordt er de nieuwe burgemeester. De coalitie bestaat er uit N-VA, RoodGroen+ en Open Vld. De N-VA haalde 28,7 procent, de linkse lijst Rood Groen + Hasselt 25,3 procent. CD&V blijft de derde partij met 20,9 procent, de liberalen volgen met 10,4 procent. Vlaams Belang wint bijna 3 procentpunt en haalt 8,3 procent.

In Genk claimt zittend burgemeester Wim Dries de overwinning nadat alle stemmen geteld zijn. De CD&V blijft er de grootste partij, met 38,6 procent van de stemmen. N-VA stijgt wel fors, tegenover zes jaar geleden doet het iets meer dan 10 procent beter en haalt net geen 27,6 procent. Zuhal Demir hoopt dan ook met haar N-VA mee besturen in Genk.

De CD&V van partijvoorzitter Wouter Beke blijft nipt de sterkste fractie in Leopoldsburg. De partij behaalt 9 zetels, dat is er eentje meer dan 6 jaar geleden. Ook coalitiepartner sp.a doet het goed en gaat van 7 naar 8 zetels. Grote verliezer is N-VA, de partij moet twee zetels inleveren en telt nu nog 4 verkozenen in de gemeenteraad. Naar alle waarschijnlijkheid wordt de coalitie CD&V-sp.a verdergezet en blijft de sjerp in handen van Wouter Beke.

© BELGA

WEST-VLAANDEREN

In Oostende is de Stadslijst van Johan Vande Lanotte de grootste partij, maar moet heel wat inboeten. Het haalt 22,8 procent van de stemmen, bijna 10 procent minder dan de sp.a in 2012. De Open Vld van Bart Tommelein sluit af met 19,9 procent van de stemmen en stijgt het meest tegenover zes jaar geleden. Tommelein heeft het meeste voorkeurstemmen (6.003 tegenover 5.062 voor Vande Lanotte), en zal dan ook het burgemeesterschap willen claimen. “De sp.a heeft de helft van zijn stemmen verloren in twaalf jaar. Ik wil een coalitie van winnaars”, knipoogde hij naar Groen.

In Kortrijk is de Open Vld van Vincent Van Quickenborne duidelijk de grootste partij. De liberalen stijgen boven de 30 procent uit en delen tikken uit aan CD&V en N-VA. Team Burgemeester gaat van 21,3 procent naar 31,1 procent. Of Van Quickenborne zijn coalitie met sp.a en N-VA wil voortzetten, wil hij nog niet zeggen.

In Brugge geeft Renaat Landuyt (sp.a) zijn burgemeesterssjerp af aan CD&V’er Dirk De fauw. De coalitie is er zondagavond al gevormd: Open Vld stapt samen met CD&V en sp.a in het stadsbestuur. Met bijna alle stemmen geteld, heeft de CD&V 31,8 procent van de stemmen, sp.a haalt 19,4 procent en Open Vld Plus heeft 13,3 procent. Landuyt besliste daarna om op politiek pensioen te gaan.

Jean-Marie Dedecker (Lijst Dedecker) heeft een monsterscore geboekt in Middelkerke. “Dit is een absoluut toppunt in mijn carrière”, zegt Dedecker in een eerste reactie. LDD heeft er 14 van de 25 zetels in handen. Open Vld heeft 22,83 procent van de stemmen gehaald.

© Dany Van Loo

VLAAMS-BRABANT & BRUSSEL/RAND

In Leuven is de sp.a, zonder Louis Tobback als lijsttrekker, de grootste met 25,9 procent, maar N-VA doet niet veel slechter met 22,2 procent. Groen haalt een sterk resultaat met net geen 20 procent. Sp.a-lijsttrekker Mohamed Ridouani wordt de nieuwe burgemeester en gaat in zee met Groen en CD&V.Hij is de eerste allochtone burgemeester van een Vlaamse centrumstad.

“Met meer dan 10.000 voorkeurstemmen heeft de Leuvenaar gekozen. Ik zal dus burgemeester worden”, aldus Ridouani. “Als een kind van arbeidersmigranten hier burgemeester kan worden is dat een zeer sterk signaal. Dat is een signaal van hoop. Dat je in deze stad ongeacht je afkomst dromen kan waarmaken.”

In Lubbeek scoort Theo Francken zoals verwacht. De N-VA werd er in 2012 de grootste partij met 25,8 procent, nu hebben de Vlaams-nationalisten 34,54 procent. Groen is de tweede grootste partij van Lubbeek, met 19,01 procent. Francken is ook de absolute stemmenkampioen met 2.435 voorkeurstemmen. Dat is op zijn eentje meer dan de tweede partij in Lubbeek, namelijk Groen.

“Het Gwendolyn Rutten-effect heeft sterk gespeeld”, aldus N-VA lijsttrekker Annick Geyskens in Aarschot. Haar partij verloor 8 procentpunten. Met 10,9 procent is N-VA de vierde grootste partij. “We zijn een waardige verliezer”, vertelt De nederlaag is volgens Geyskens niet het gevolg van de bitsige campagne die gevoerd is. “Dit ligt aan het Rutten-effect.” Ze staat open voor coalitiegesprekken ‘met eender welke partij’. “Een voorakkoord met Open VLD was er niet. Het belooft een lange nacht te worden.”

In de Brusselse gemeenten verliest de PS, maar lijkt ze de schade te kunnen beperken, ondanks de vrees voor een zware terugval in de nasleep van de schandalen rond Samusocial. Groen doet het overal zeer goed, is vaak de tweede partij en in twee gemeenten zelfs de grootste.

In Brussel-Stad lijken met bijna de helft van de stemmen geteld MR en PS geen meerderheid meer te halen. Beide partijen verliezen. De PS kan het verlies beperken tot minder dan 2% en komt uit op 27,9%, maar blijft de grootste. De MR-VLD haalt 14%, een verlies van bijna 4%. Grote winnaar is Groen/Ecolo dat met 18% de tweede partij wordt, een winst van bijna 6%. De PTB/PVDA haalt in één keer 11,1% van de stemmen, een winst van ruim 9%.. Het ziet er dus naar uit dat uittredend PS-burgemeester Philippe Close de huidige coalitie niet zal kunnen handhaven.

Winst voor Groen/Ecolo zien we ook elders in de Brusselse gemeenten. Groen/Ecolo wordt de grootste in Elsene en Watermaal-Bosvoorde, de gemeente van uittredend burgemeester Olivier Deleuze. In Sint-Pieters-Woluwe boekt de partij een winst van ruim 10% en wordt de derde grootste partij. In Schaarbeek boekt Ecolo/Groen 6% winst en wordt de tweede grootste partij met bijna 19,4%. De grootste partij blijft hier de Lijst van de Burgemeester van Bernard Clerfayt met 32%. De N-VA die hier opkwam met Cieltje Van Achter als lijsttrekster kan niet doorbreken en behaalt slecht 2,7% van de stemmen.

In Sint-Jans-Molenbeek verliest de liberale Lijst van de Burgemeester ongeveer 5%. De PS met lijsttrekster Catherine Moureaux (dochter van) doet het wel goed met een winst van 4% en strandt op bijna 31%. De PTB wint fors en klimt tot 13,4%. Ook hier geen doorbraak voor N-VA (3,6%) dat hier opkwam met cabinetard Laurent Mutambayi van Theo Francken op, maar de partij verliest hier zelfs 1%.

WALLONIË

In Bergen verliezen de socialisten van PS-voorzitter Elio Di Rupo hun absolute meerderheid, weliswaar nog maar 3 van de 30 bureaus geteld.

CdH-voorzitter Benoît Lutgen behoudt in Bastenaken zijn absolute meerderheid met bijna 63 procent. Zijn bloedeigen broer Jean-Pierre, eigenaar en oprichter van het hippe horlogemerk Ice Watch, bijt dus in het zand. Voor de Ice Watch-oprichter is het meteen het einde van zijn korte politieke carrière, want er mag maar één Lutgen in de gemeenteraad zetelen.

In Doornik, de stad waar de MR van Marie-Christine Marghem samen regeert met de PS van Rudy Demotte, moeten beide bestuurspartijen klappen incasseren. Met ongeveer de helft van de bureaus geteld komt PS uit op 34%, een verlies van 7%. De MR verliest 8% en strandt voorlopig op 21%.

Meer over de verkiezingen 2018

Aangeboden door onze partners

Exclusief voor abonnees