© BELGA

© avt, photo news

1 / 2

Belgisch voetbalschandaal: twee bestuurders van KV Mechelen blijven in de cel

Vrijdagochtend is er wat meer duidelijkheid over de schokgolf die woensdag door het Belgische voetbal ging. De onderzoeksrechter liet negen betrokkenen aanhouden, onder wie de twee spilfiguren in het onderzoek: spelersmakelaars Mogi Bayat en Dejan Veljkovic. Er werden zes mensen in verdenking gesteld, maar vrijgelaten onder voorwaarden. Club Brugge-trainer Ivan Leko, wiens naam als een van de eerste naar buiten kwam woensdag, is vrijgelaten. Zijn ex-manager, Dragan Siljanoski, blijft wel aangehouden. Het parket meldt dat er 19 personen voorgeleid zijn bij de onderzoeksrechter, waaronder KV Mechelen-bestuurders Olivier Somers en Thierry Steemans.

Het onderzoek van het federaal parket bestaat uit drie luiken. Het eerste draait rond spelersmakelaar Dejan Veljkovic, die samen met verschillende voetbalclubs, waaronder Sporting Lokeren, KV Mechelen, Standard Luik, KRC Genk en Club Brugge constructies zou opgezet hebben om zichzelf verborgen commissielonen voor zijn activiteiten als makelaar uit te betalen en om spelers voor wie hij optreedt, verdoken verloningen en vergoedingen te bezorgen. Ook zijn vrouw Marija werd aangehouden, maar over haar rol is nog geen duidelijkheid. Het Nieuwsblad schrijft dat een zakenpartner van de makelaar, Uros Jankovic, van straat werd geplukt in Montenegro en in Belgardo op zijn uitlevering wacht. Daarvan is echter nog geen bevestiging.

© BELGA

Mogi Bayat

In het tweede luik nemen de speurders Mogi Bayat in het vizier. Hij zou, op eigen houtje, transfers van verschillende spelers gemanipuleerd hebben om zijn eigen makelaarsvergoedingen te maximaliseren. De belangen van de spelers en clubs voor wie hij optreedt, werden daarbij benadeeld. Bayat werkte hiervoor samen met ex-advocaat Laurent Denis, die ook aangehouden werd, net als spelersmakelaar Karim Mejjati. Hij hielp Bayat met zijn transfers.

GVA+ Met luxehorloges kreeg hij alles geregeld: Mogi Bayat, de man die iedereen in het voetbal bedroog

Matchfixing

En het derde luik, tot slot, draait rond matchfixing tijdens de degradatiestrijd in het voetbalseizoen 2017-2018. Daar zou Veljkovic, samen met vier KV Mechelen-bestuursleden, twee wedstrijden beïnvloed hebben, of dat op zijn minst geprobeerd hebben. Het gaat dan om de wedstrijden Antwerp-Eupen, op de voorlaatste speeldag, en KV Mechelen - Waasland-Beveren, op de laatste speeldag. De speurders zouden weet hebben van afspraken tussen scheidsrechter Bart Vertenten en diverse bestuursleden van Waasland-Beveren. Vertenten werd aangehouden, net als Thierry Steemans, financieel directeur bij de Mechelse club en Olivier Somers, hoofdaandeelhouder bij KV Mechelen. Sportief directeur Stefaan Vanroy werd in verdenking gesteld, maar is vrij onder voorwaarden.

Het parket meldt vrijdagochtend dat er in het kader van het onderzoek van het federaal parket, uitgevoerd door een Limburgse onderzoeksrechter, 19 personen voorgeleid zijn bij de onderzoeksrechter. Negen personen werden in verdenking gesteld en onder aanhoudingsmandaat geplaatst: spelersmakelaar Dejan Veljkovic, hoofdaandeelhouder van KV Mechelen Olivier Somers en financieel directeur van KV Mechelen Thierry Steemans. Voorts werden in verdenking gesteld van criminele organisatie en witwassen van geld: de echtgenote van Veljkovic Maria Bolgojevska, makelaar Mogi Bayat en ex-advocaat Laurent Denis. Scheidsrechter Bart Vertenten werd in verdenking gesteld van criminele organisatie en private corruptie, terwijl spelersmakelaars Karim Mejjati en Dragan Siljanoski.in verdenking gesteld zijn van witwassen van geld.

© BELGA

Davy Roef

Nog in dit onderdeel werd Waasland-Beveren-voorzitter Dirk Huyck in verdenking gesteld, maar vrijgelaten onder voorwaarden, net als financieel directeur Olivier Swolfs. De keeper van die ploeg, Davy Roef, werd ook verhoord en is donderdagochtend vrijgelaten onder voorwaarden. Achteraf liet zijn advocaat Walter Damen weten dat hij louter als getuige werd ondervraagd. Ook Roefs oud-ploegmaat bij Waasland-Beveren Olivier Myny werd in de zaak genoemd.

GVA+ Fans van Waasland-Beveren: “Omgekocht? Roef haalde vijf gemaakte goals van de lijn!”

Walter Mortelmans, nog een makelaar, werd ook in verdenking gesteld, maar eveneens onder voorwaarden vrijgelaten. Hij heeft spelers van Waasland-Beveren in portefeuille. Jozef Van Remoortel van Remo Friet is nu de waarnemende voorzitter van Waasland-Beveren, met steun van de gemeente.

LEES OOK. Waasland-Beveren stelt tijdelijk nieuwe voorzitter aan na voetbalschandaal

Sportjournalisten

De drie sportjournalisten, twee van Het Laatste Nieuws en één van Het Nieuwsblad, die in de zaak genoemd werden, zouden betrokken zijn bij dat derde luik. Vrijdag werden ze alledrie vrijgelaten.

Het parket vermoedt ook ongeoorloofde contacten tussen Velkjovic en Delferière. De scheidsrechter werd in verdenking gesteld, maar is vrij onder voorwaarden.

Ex-manager Leko

Vrijdagochtend raakte nog bekend dat ook Dragan Siljanoski, tot februari de manager van Club Brugge-trainer Leko, aangehouden is. Het is echter nog niet duidelijk met welk onderdeel van het onderzoek hij in verband gebracht wordt. Leko zelf werd woensdagochtend van zijn bed gelicht en was een van de eersten wiens naam in de zaak genoemd werd. Hij is echter vrijgelaten, maar wordt wel verdacht van witwassen. Club Brugge heeft het vertrouwen in Leko donderdagavond al bevestigd. Siljanoski is een ex-speler van Antwerp en momenteel nog de manager van Anderlecht-spits Ivan Santini.

Van Holsbeeck

Ook Herman Van Holsbeeck werd al snel genoemd. Hij werd woensdagavond verhoord in Leuven, maar na verhoor vrijgelaten.

De aangehouden verdachten moeten dinsdag voor de raadkamer verschijnen.

MEER OVER Matchfixing fraude Belgisch voetbal

Meer voetbalnieuws