Dit is het populairste speelgoed van het jaar

Foto: RR

Dit is het populairste speelgoed van het jaar

Print

Sneeuwwitje, Elsa en Ariël hebben afgedaan. De verkoop van prinsessenspeelgoed neemt dit jaar een forse duik, zo blijkt uit cijfers van marktonderzoeksbureau NPD Group. Doen het wel goed: eenhoorns en dinosaurussen. En slijm. Veel slijm.

In de eerste maanden van dit jaar is 34% minder uitgegeven aan speelgoed over prinsessen, zo werd gisteren bekendgemaakt tijdens de uitreiking van het Speelgoed van het Jaar. Eenhoorns en pony’s stijgen met 47%, dinosaurussen met 48%. “Het Frozen-effect is uitgewerkt en dit jaar is er geen nieuwe prinsessenfilm van Disney”, zegt Christophe Portal van NPD Group. Het onderzoeksbureau gaat ervan uit dat de daling tijdelijk is, maar ze is wel netjes opgevuld door andere rages. De dino’s hebben succes dankzij de nieuwste Jurassic World-film, de eenhoorns zijn al een tijdje opvallend populair.

Dit is het populairste speelgoed van het jaar
Foto: RR

Verzamelen

Daarnaast zijn ook de zogeheten ‘collectibles’ – verzamelobjecten – een absolute hit. Ze maken nu al 9% uit het van de totale speelgoedverkoop. Het gaat dan om verzamelspeelgoed zoals popjes, maar ook om de klassieke Panini-stickers. De collectibles zijn zo belangrijk geworden dat ze gisteren voor het eerst een eigen categorie kregen bij de prijsuitreiking. De eerste laureaat: Poopsie Slime Surprise, een pakketje in de vorm van een wc-rol, met daarin en sleutelhanger om te verzamelen en ingrediënten om zelf slijm mee te maken. Geen echt slijm uiteraard, maar een eenhoorndrol.