Nagellak die vrij is van 'gevaarlijke' chemische stoffen, bevat er vaak toch

Foto: Shutterstock

Beauty

Nagellak die vrij is van 'gevaarlijke' chemische stoffen, bevat er vaak toch

Print
Hoewel bepaalde gevaarlijke chemische stoffen al een tijdlang geweerd worden uit nagellak, bevat het vaak toch nog steeds twijfelachtige stoffen. Dat blijkt uit een onderzoek van Harvard University. Hoe dit kan? De alternatieven zijn dikwijls gewoon net zo toxisch.

In het begin van de éénentwintigste eeuw lanceerden veel nagellakfabrikanten nagellak met het label '3-free', nagellak die concreet geen formaldehyde, tolueen en dibutylftalaat bevatte. Deze chemische stoffen konden immers mogelijk neurologische schade, ontwikkelingsstoornissen en voortplantingsproblemen veroorzaken en misschien zelfs aan kanker gelinkt worden.

In navolging daarvan hebben merken sindsdien ook andere chemische stoffen geëlimineerd en kregen deze producten vervolgens de labels '5-free', '7-free' en zelfs '13-free'.

Nagellak, steeds veiliger?

Nagellak wordt met andere woorden steeds veiliger, zou je zowaar denken. Een onderzoek van Anna Young, doctoraatsstudente aan de gerenommeerde Harvard University, dat op woensdag gepubliceerd werd in het medische tijdschrift Environmental Science & Technology, spreekt dit echter tegen. "Soms wordt de ene toxische stof gewoonweg vervangen door een andere gelijkaardige stof, die mogelijk net zo toxisch is", verklaart Anna Young.

Het onderzoeksteam onderzocht veertig nagellakjes van twaalf verschillende merken, gaande van de labels '3-free' tot '13-free'. Daaruit bleek dat het ondanks de labels moeilijk was om te determineren welke chemische stoffen nu al dan niet geweerd werden en welke er ter vervanging gebruikt werden. "Hierdoor konden we vaststellen dat de labels niet over de merken heen gestandaardiseerd zijn en dat er geen duidelijke informatie voor handen is om definitief te claimen dat nagellak met bepaalde labels effectief minder toxisch is."

Hoewel er geen specifieke namen bekend werden gemaakt, benadrukten de auteurs wel dat twee van de geteste merken samen instaan voor 15 procent van marktwaarde op de nagellakmarkt.

 

NIET TE MISSEN