Verkiezingen 2018 - Verkiezingen 2018

© rr

Antwerpse districten kleuren geel

Zes jaar geleden veroverde N-VA vanuit het niets niet alleen de stad, maar ook het merendeel van de districten. Ook vandaag kleuren de meeste districten geel. Enkel in Borgerhout en Berchem is N-VA niet de grootste. De kersverse partij D-SA bemachtigt in twee districten een zetel.

dst

District AntwerpenN-VA is met 28,5% de grootste, Groen met 23,1% de tweede. De twee partijen zouden onderling al een meerderheid aan zetels hebben in de districtsraad. In het huidige bestuur vormen ze ook een coalitie, samen met Open Vld. Sp.a haalt 12,6%, PVDA 9,3%, Open Vld 8,9%, Vlaams Belang 6,9%, CD&V 6,5%, D-SA 2,7%. D-SA haalt zo waarschijnlijk een zetel binnen, net als in Hoboken. De Burgerlijst en de Piratenpartij halen niet genoeg stemmen voor een zetel.

BorgerhoutBorgerhout kleurt opvallend anders dan de andere Antwerpse districten. Groen van Marij Preneel is daar de grote overwinnaar, met 32%. N-VA zakt van 25,5% naar 21,4% en verliest een zetel. PVDA wordt de derde partij in Borgerhout met 15,9%. PVDA haalt meer stemmen dan sp.a in het district. De socialisten halen 13,4%. In Borgerhout bestuurt Groen vandaag met sp.a en PVDA. Die coalitie is nu nog steeds mogelijk. Preneel laat al weten opnieuw de voorkeur te geven aan een progressieve coalitie. (rvre)

HobokenDe N-VA van districtsburgemeester Kathelijne Toen haalt 32,5%. Dat is drie procent minder dan het resultaat in 2012, maar de partij blijft wel afgetekend de grootste. Vlaams Belang is de tweede grootste met 14,8%, op de voet gevolgd door PVDA (14,7%). Sp.a haalt 12,8%, Groen 12% en CD&V 6,5%. Opvallend is dat de nieuwkomer D-SA (Democratisch-Solidair Appel) met 4% een zetel bemachtigt in de districtsraad. Open Vld slaagt daar niet in met 2,8%.

MerksemN-VA komt als winnaar uit de bus bij de gemeenteraadsverkiezingen in Merksem. De partij behoudt elf zetels, maar verliest wel 4% van de stemmen. Districtsburgemeester Luc Bungeneers mag meer dan 3.700 voorkeurstemmen achter z’n naam schrijven. Vlaams Belang is de tweede grootste partij en blijft status quo met 17.2%. Ook de overige partijen behouden evenveel zetels. Groen en sp.a zijn ieder goed voor drie zetels, CD&V krijgt er twee en PVDA en Open Vld halen ieder een zetel

N-VA komt opnieuw als grootste partij uit de bus in Deurne, maar verliest een zetel in vergelijking met het resultaat van 2012. Toen was N-VA in Deurne nog goed voor 40,7%, nu haalt de partij van districtsburgemeester Tjerk Sekeris nog 35,7%. Groen is de tweede partij en wint een zetel. In 2012 kwamen Groen en sp.a samen op bij de verkiezingen. Momenteel bestuurt N-VA met Open Vld, CD&V en Groen. Alle overige partijen blijven status quo en behouden hetzelfde aantal zetels.

WilrijkDe N-VA haalt 38,3% in Wilrijk en is dus absoluut de grootste. Groen volgt op 14,7%, Vlaams Belang op 10,7%, CD&V op 10,1%, sp.a op 9%, Open Vld op 8,4%, PVDA op 7,2%. D-SA haalt de kiesdrempel niet.

BerchemBerchem kleurt niet geel, maar rood-groen. Het kartel sp.a-Groen haalt 35,4%, de N-VA komt dicht in de buurt met 32,6%. Open Vld zet het derde beste resultaat neer, maar blijft op ruime afstand met 10,2%, PVDA haalt 7,6%, CD1V 7,5%, Vlaams Belang 6,7%.

EkerenDe N-VA van districtsburgemeester Koen Palinckx haalt 40,5%. Vlaams Belang is detweede grootste met 17,3%, op de voet gevolgd door Groen met 16%, Sp.a haalt 9% en CD&V 7,5%. Open VLD strandt op5,3%. PVDA is goed voor 4,3%. Een vergelijking met de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 is moeilijk. De inwoners vanRozemaai, Schoonbroek en de Edisonwijk worden op 1 januai 2020 overgeheveld naar Ekeren.

Verkiezingsnieuws

Aangeboden door onze partners