Westerlo deed vorig jaar melding van verdachte wedstrijd (met link naar Bayat)

Foto: BELGA

Westerlo deed vorig jaar melding van verdachte wedstrijd (met link naar Bayat)

Print

Westerlo deed vorig jaar een melding van verdachte zaken in de wedstrijd Kortrijk-Moeskroen, waar Moeskroen won en zo de degradatie wist af te wenden. Het diende wel geen klacht in, zoals voorzitter Herman Wynants eerder op woensdag meldde. Volgens het Laatste Nieuws is er een link met Mogi Bayat, hij had bij beide clubs wat spelers in de portefeuille zitten.

OVERZICHT. Matchfixing en fraude in het Belgische voetbal: deze personen en eersteklassers worden onderzocht

De Kemphanen stelden zich vragen bij de wedstrijd KV Kortrijk - Moeskroen, op de laatste speeldag van het seizoen 2016-2017. Moeskroen moest die match winnen om degradatie te ontlopen, en won toen ook met 0-2. Daardoor degradeerde Westerlo, dat zo in extremis nog zakte naar de laatste plaats. Mogi Bayat had volgens Het Laatste Nieuws verschillende spelers van KV Kortrijk als Moeskroen in zijn portefeuille.

Westerlo-raadgever Wim Van Hove nuanceert wel de woorden van manager Herman Wynants, die claimde dat de strafklacht die hun club indiende gericht was tegen Mogi Bayat: “Wij hebben in maart 2017 inderdaad een melding gedaan bij de ‘Cel voor sportfraude nationaal platform’ over verdachte zaken in de wedstrijd Kortrijk-Moeskroen. Dat heeft toen iedereen gezien. Maar wij hebben toen nooit naar een club of persoon verwezen: er is nooit een klacht geweest tegen een club of tegen Bayat.”

Mogi Bayat nog niet verhoord

Spelersmakelaar Mogi Bayat is opgeroepen voor verhoor, maar dat verhoor heeft nog niet plaatsgevonden. Dat zegt zijn advocaat, Jean-Philippe Mayence, aan Belga. Bayat werd woensdagochtend opgepakt in het kader van een onderzoek naar fiscale fraude en matchfixing in het Belgisch voetbal.

In het kader van dat onderzoek werden, behalve Bayat, ook spelersmakelaar Dejan Veljkovic, oud-Anderlechtmanager Herman Van Holsbeeck, Club Brugge-trainer Ivan Leko en twee scheidsrechters opgepakt. Over heel het land werden 44 huiszoekingen uitgevoerd, onder meer bij enkele topclubs. In het buitenland ging het om 13 huiszoekingen.

PORTRET. Mogi Bayat, de makelaar die bij alle Belgische topclubs een voet tussen de deur heeft

MEER VOETBALNIEUWS