OVERZICHT. Matchfixing en fraude in Belgisch voetbal: drie bestuursleden KV Mechelen opgepakt

Foto: svds

OVERZICHT. Matchfixing en fraude in Belgisch voetbal: drie bestuursleden KV Mechelen opgepakt

Print

Een aantal topfiguren uit de Jupiler Pro League werd woensdagochtend uit het bed gelicht in een onderzoek naar fiscale fraude, witwassen en mogelijke matchfixing onder leiding van de Hasseltse onderzoeksrechter. Het onderzoek draait vooral rond spelersmakelaars Mogi Bayat en Dejan Veljkovic. Onder meer bij Anderlecht, Club Brugge en KV Mechelen zijn er huiszoekingen geweest. Drie bestuursleden van KV Mechelen werden opgepakt voor verhoor.

Naast de twee makelaars zijn onder meer ook Club Brugge-coach Ivan Leko, voormalig Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck, topscheidsrechters Bart Vertenten en Sebastien Delferière en ex-Anderlecht-advocaat Laurent Denis meegenomen voor ondervraging, net als twee journalisten. Ook bij KV Mechelen werden drie personen opgepakt voor verhoor. Sterke man Olivier Somers, sportief directeur Stefaan Vanroy en Thierry Steemans, die instaat voor de financiën.

Het parket liet in de loop van woensdagavond weten dat alle personen die zijn opgepakt, verdachten zijn in het onderzoek. Het parket verwacht pas donderdag te weten wie door de onderzoeksrechter in verdenking zal gesteld worden. Voor alle duidelijkheid: dat de opgepakte personen verhoord worden als verdachte, betekent niet dat hun zaken ten laste gelegd worden. Het is een juridische techniek om hen te kunnen verhoren en langer te kunnen vasthouden. Het is de onderzoeksrechter die zal beslissen wie in verdenking gesteld wordt.

Westerlo deed melding van verdachte wedstrijd

Westerlo deed vorig jaar melding van een verdachte wedstrijd (met link naar Bayat), bevestigt voorzitter Herman Wynants. De Kemphanen stelden zich vragen bij de wedstrijd KV Kortrijk - Moeskroen, op de laatste speeldag van het seizoen 2016-2017. Moeskroen moest die match winnen om degradatie te ontlopen, en won toen ook met 0-2. Daardoor degradeerde Westerlo, dat zo in extremis nog zakte naar de laatste plaats.

Westerlo-raadgever Wim Van Hove nuanceert wel de woorden van manager Herman Wynants, die claimde dat de strafklacht die hun club indiende gericht was tegen Mogi Bayat: “Wij hebben in maart 2017 inderdaad een melding gedaan bij de ‘Cel voor sportfraude nationaal platform’ over verdachte zaken in de wedstrijd Kortrijk-Moeskroen. Dat heeft toen iedereen gezien. Maar wij hebben toen nooit naar een club of persoon verwezen: er is nooit een klacht geweest tegen een club of tegen Bayat.”

PORTRET. Mogi Bayat, de makelaar die bij alle Belgische topclubs een voet tussen de deur heeft

PORTRET. Dejan Veljkovic, ‘huismakelaar’ in Mechelen en Lokeren

Mogi Bayat

Het gerecht heeft aanwijzingen dat vooral de transfers van Bayat zeer schimmig zijn, maar volgens onze bronnen wordt de makelaar zelf niet verdacht van matchfixing. De speurders gingen woensdagochtend bij RSC Anderlecht op zoek naar informatie over de transfers van Bayat. Van Holsbeeck deed als manager van RSC Anderlecht veel zaken met Mogi Bayat, de machtigste voetbalmakelaar van het land.

“Ik heb het nieuws pas te horen gekregen”, zo reageert Mehdi Bayat, manager van voetbalclub Charleroi en broer van Mogi, bij L’Avenir op het nieuws dat zijn broer werd opgepakt. “Ik val echt compleet uit de lucht. Ik heb geen idee wat hier aan het gebeuren is. Het enige wat ik weet, is dat Charleroi hier niets mee te maken heeft. Onze club werd ook niet onderzocht.”

Ook ex-Anderlecht-advocaat Laurent Denis werd opgepakt in het onderzoek. De juridische rechterhand van Mogi Bayat heeft de twijfelachtige eer voor de tweede keer een hoofdrol te spelen in een groot schandaal in het voetbal. Eerder werd hij veroordeeld voor zijn aandeel in de zaak-Ye.

Laurent Denis raakte bekend als advocaat van La Louvière toen de Chinees Ye daar spelers omkocht om wedstrijden te beïnvloeden voor de Aziatische gokmaffia. Denis werd niet veroordeeld voor het omkopen zelf, maar voor het beheer van een rekening waar Ye geld op stortte en waar vervolgens de malafide makelaar Pietro Allatta spelers mee betaalde.

OVERZICHT. Matchfixing en fraude in Belgisch voetbal: drie bestuursleden KV Mechelen opgepakt
Dejan Veljkovic Foto: Photo News

Dejan Veljkovic

Dejan Veljkovic komt minder in de belangstelling dan Bayat maar hij is ook een grote makelaar. Veljkovic plaatste de voorbij jaren vooral spelers bij KV Mechelen en Lokeren, maar circuleert ook bij andere clubs. Zo is Club Brugge-coach Ivan Leko een goeie relatie van Veljkovic. Ook Leko werd meegenomen voor verhoor.

Bij Club Brugge werd woensdagvoormiddag een huiszoeking uitgevoerd. De speurders bekeken onder andere transferovereenkomsten en contracten. Net als bij heel wat andere clubs ging de huiszoeking op Club Brugge woensdagochtend om 8 uur van start. De huiszoekingen kaderen in een gerechtelijk onderzoek naar fraude en matchfixing. Rond 13.10 uur was de huiszoeking afgerond. Het is niet duidelijk of er documenten in beslag werden genomen. Over de inhoud van het onderzoek zal Club Brugge geen verklaringen afleggen.

Advocaat Walter Van Steenbrugge zal Club Brugge-trainer Ivan Leko bijstaan tijdens het verhoor in het gebouw van de federale gerechtelijke politie in Hasselt. Van Steenbrugge zei niet te weten in welke hoedanigheid Leko ondervraagd zal worden.

Lokeren

“Deze ochtend zijn enkele mensen van de gerechtelijke politie langs geweest op Daknam. De club verleent elke mogelijke medewerking aan hun onderzoek”, zo luidt de reactie bij Sporting Lokeren. “Er werd niemand voor ondervraging meegenomen. De spelers en de staf hebben niks van het onderzoek gemerkt en hebben gewoon hun training afgewerkt. Rond half elf verlieten de speurders de gebouwen. Sporting Lokeren wacht de resultaten van het onderzoek af, maar maakt zich heel sterk dat de club niks te verwijten valt.”

Topscheidsrechters verdacht

Niet alleen de financiële zaken van Veljkovic zouden bijzonder schimmig zijn, hij wordt volgens onze informatie in tegenstelling tot Bayat wél verdacht van matchfixing. Topscheidsrechters Bart Vertenten en Sebasien Delferière zijn - zo blijkt - bevriend met makelaar Veljkovic. Het gerecht wil hun rol onderzoeken bij eventuele matchfixing.

OVERZICHT. Matchfixing en fraude in Belgisch voetbal: drie bestuursleden KV Mechelen opgepakt
Archiefbeeld van Bart Vertenten en Ivan Leko. Foto: Photo News

Onderzoek eind 2017 gestart

“Het federaal onderzoek is eind 2017 opgestart naar aanleiding van een verslag van de Cel Sportfraude van de federale politie, met aanwijzingen van verdachte financiële verrichtingen in het Profvoetbal 1A”, klinkt het in een persbericht van het federaal parket. “Sommige spelersmakelaars zouden, onafhankelijk van elkaar, deze verrichtingen opgezet hebben waardoor commissies bij spelerstransfers, verloningen van spelers en trainers, en andere betalingen verborgen worden voor de Belgische overheid en voor andere betrokkenen bij de transacties.”

In dat onderzoek doken vervolgens aanwijzingen op van mogelijke beïnvloeding van wedstrijden in het competitieseizoen 2017-2018, waarop het federaal parket een gerechtelijk onderzoek opende voor criminele organisatie, witwas en private corruptie.

Huiszoekingen in het buitenland

Woensdagochtend voerden 184 Belgische politiemensen 44 huiszoekingen uit, terwijl 36 buitenlandse politiespeurders dertien huiszoekingen verrichtten in Frankrijk, Luxemburg, Cyprus, Montenegro, Servië en Macedonië.

“De huiszoekingen van vanochtend werden onder meer uitgevoerd op de zetel van meerdere voetbalclubs actief binnen de Jupiler Pro League”, aldus het federaal parket. “Hierbij werden verschillende documenten en dossiers in beslag genomen. Ook werden huiszoekingen verricht bij bestuursleden van voetbalclubs, spelersmakelaars, scheidsrechters, een voormalig advocaat, een boekhoudkantoor, juweliers, journalisten en enkele mogelijke medeplichtigen. Een groot aantal personen werd van hun vrijheid beroofd en meegenomen voor grondig verhoor. De onderzoeksrechter zal later beslissen over een eventuele voorleiding of aanhouding.”

De huiszoekingen in het buitenland vonden voornamelijk plaats op de zetels en bij de zaakvoerders van buitenlandse rechtspersonen die gebruikt zouden zijn bij het opzetten van de verdachte financiële verrichtingen. Hierbij werden documenten en tegoeden op bankrekeningen en in kluizen in beslag genomen.

Niet bij Antwerp en Beerschot Wilrijk

Eric Roef, voorzitter van Beerschot Wilrijk, bevestigt aan onze redactie dat de club nog nooit heeft samengewerkt met de twee makelaars waarvan sprake is en dat er geen huiszoeking is gebeurd op het Kiel.

In Franstalige media werd gewag gemaakt van speurders bij Royal Antwerp FC, maar die geruchten kloppen niet.

Geen huiszoeking bij Waasland-Beveren

Op de Freethiel kreeg men woensdagvoormiddag géén bezoek van het federaal parket. Persverantwoordelijke Martijn De Jonge stelde ook verrast te zijn door het nieuws dat momenteel door het Belgische voetbal raast. “Wij hebben hier tot op heden nog niemand gezien van het federaal parket”, aldus De Jonge. “Ik denk dan ook dat ons geen huiszoeking te beurt zal vallen in de zaak naar het fraudeonderzoek.”

MEER VOETBALNIEUWS