© if

Antwerpse jurist opnieuw verkozen tot voorzitter van Europees Hof van Justitie

De Belgische jurist Koen Lenaerts is opnieuw verkozen tot voorzitter van het Hof van Justitie van de Europese Unie. Dat meldt het Hof dinsdag in een persbericht. Lenaerts begint aan een tweede mandaat van drie jaar, dat afloopt in oktober 2021.

Elke Europese lidstaat mag één landgenoot afvaardigen als rechter aan het Hof in Luxemburg. België droeg dus opnieuw Koen Lenaerts voor. Zijn collega-rechters verkozen hem voor de tweede opeenvolgende keer tot hun voorzitter. Of hij de enige kandidaat was, is niet geweten. De stemming is geheim.

Lenaerts werd voorzitter van het Hof in oktober 2015. Geboren in 1954 behaalde hij diploma’s als licentiaat en doctor in de rechten aan de KU Leuven en Master of Laws en Master in Public Administration aan de universiteit van Harvard.

Hij was onder meer professor aan het Europacollege in Brugge, advocaat aan de balie van Brussel en gasthoogleraar aan de Harvard Law School. Sinds 1989 is Lenaerts verbonden aan het Hof van Justitie, eerst als rechter van het Gerecht van eerste aanleg, later als rechter en vicevoorzitter van het Hof. Sinds 8 oktober 2015 is Lenaerts voorzitter van het Hof.

Op het aantal termijnen dat hij als ‘president’ kan uitoefenen staat geen limiet. Zeker tot 6 oktober 2021 blijft Lenaerts een van de belangrijkste Belgen in de instellingen van de Europese Unie.

Aan het Hof werken ook elf advocaten-generaal, die over de hangende zaken een voorbereidende conclusie vellen. Hun conclusies worden in de latere arresten meestal gevolgd door de rechters van het Hof. Met minister van Staat Melchior Wathelet leverde België sinds 2015 zelfs de eerste advocaat-generaal van het Hof, maar Wathelet ging deze week met pensioen. Maandagavond nam het Hof tijdens een plechtige zitting afscheid van Wathelet en de andere advocaten-generaal en rechters die het Hof verlaten hebben. Het vertrek van Wathelet betekent dat ons land gedurende minstens drie jaar geen advocaat-generaal meer heeft aan het Hof.

Het Hof van Justitie zorgt ervoor dat het Europees recht in alle EU-lidstaten op dezelfde manier wordt geïnterpreteerd en toegepast. In die zin kan aan de arresten van het Hof een groot juridisch belang worden gehecht. Het Hof ziet er ook op toe dat EU-landen en -instellingen zich aan de EU-wetgeving houden.

Keuze van jouw redactie

Vastgoed

Jobs in de regio