Belgische journalisten moeten Deense trainer de weg wijzen naar plek van afspraak met AA Gent

Print

De Deense coach Jess Thorup is dinsdagavond neergestreken in België om te praten met AA Gent. De Buffalo’s hebben al een akkoord op clubniveau met FC Midtjylland, de huidige werkgever van Thorup. Thorup moet bij AA Gent de ontslagen Yves Vanderhaeghe opvolgen.

 

Dinsdagavond landde Thorup, de trainer van FC Midtjylland, vanuit Denemarken op de luchthaven van Zaventem. De Deen werd opgewacht door een delegatie Belgische media… maar niemand van AA Gent. Uiteindelijk moesten de journalisten Thorup de weg wijzen richting het nabijgelegen Sheraton Hotel, waar een medewerker van AA Gent hem stond op te wachten.

AA Gent heeft inmiddels al een akkoord op clubniveau met FC Midtjylland, de huidige ploeg van Thorup. Afwachten of de trainer en de Gentse bonzen er ook op persoonlijk niveau uitgeraken. In Gent hopen ze hoe dan ook Thorup zo snel mogelijk te kunnen voorstellen. Hij is het duidelijke plan A voor de Buffalo’s. Er is ook een plan B en zelfs een plan C, maar Gent zet alles op Thorup.

De Witte: “Spelers hebben club in de steek gelaten”

“Ik kan de naam van Jess Thorup als potentiële trainer van AA Gent bevestigen”, aldus voorzitter Ivan De Witte eerder op dinsdag. Sinds medio 2015 is Thorup als hoofdcoach aan de slag bij Midtjylland, waarmee hij momenteel aan de leiding staat in de hoogste Deense voetbaldivisie. Hij staat in zijn vaderland bekend als een coach die graag een 3-4-3 hanteert.

De Witte ging vandaag bij de spelers langs. “Om hen toe te spreken en met hen te praten, want zoals ik gisteren al zei hebben zij niet alleen Yves maar ook de club in de steek gelaten tegen Genk.”

Afscheid Vanderhaeghe

Vanderhaeghe zelf heeft gisteren meteen nadat hij zijn ontslag had vernomen zijn spullen op het oefencomplex opgehaald en wordt dezer dagen niet meer op de club verwacht. “We zoeken echter nog een moment na de interlandbreak zodat hij op een deftige manier afscheid kan nemen van de spelers”, aldus nog De Witte.

 

Afgedankte Vanderhaeghe heeft recht op ontslagvergoeding van zestien weken

Yves Vanderhaeghe, die maandag werd ontslagen als hoofdcoach van AA Gent, heeft recht op een ontslagvergoeding van zestien weken. Dat berekende CRESTA, een Brussels advocatenkantoor dat zich exclusief toelegt op de sportindustrie.

Vanderhaeghe trad op 4 oktober vorig jaar in dienst bij AA Gent, als opvolger van de net vertrokken Hein Vanhaezebrouck. De oud-middenvelder van onder meer Anderlecht en Moeskroen tekende een contract tot het einde van het seizoen 2018-2019. Die overeenkomst werd maandag echter beëindigd door de Buffalo’s.

Vanderhaeghe was uiteindelijk een jaar en vier dagen T1 in Gent. Aangezien zijn anciënniteit net iets meer dan een jaar bedroeg, heeft hij recht op een ontslagvergoeding van zestien weken. Met andere woorden: indien Vanderhaeghe een week eerder was de laan uitgestuurd, had hij slechts recht gehad op veertien weken ontslagvergoeding.

Vanderhaeghe beschikte over een contract van bepaalde duur. Bij overeenkomsten van onbepaalde duur of gegarandeerde contracten worden ontslagvergoedingen op een andere manier afgehandeld. Trainers met een overeenkomst van onbepaalde duur zullen vanaf het punt dat ze een half jaar in dienst zijn tevreden moeten zijn met de helft van de ontslagvergoeding van trainers met een contract van bepaalde duur. Trainers met gegarandeerde contracten zullen hun resterende loon gedurende het gehele contract uitbetaald krijgen.

Meer voetbalnieuws