© Shutterstock

Lengte doet er wel toe: mannen met kleinere penis hebben meer kans op problemen om vader te worden

We horen het vaak: “Sizes doesn’t matter”, of ook “lengte doet er niet toe”. Dat spreken wetenschappers van de Universiteit van Utah nu tegen. Mannen met vruchtbaarheidsproblemen hadden gemiddeld een penis van één centimeter korter ten opzichte van de gezonde heren. Een significant verschil, zo legt professor Austen Slade uit.

mrra

Wie een kleinere penis heeft, heeft ook een kleinere kans om papa te worden. Dat blijkt uit het onderzoek dat gepresenteerd werd op het ‘American Society for Reproductive Medicine’-congres in Coldorado deze week. Wetenschappers van de Universiteit van Utah vonden immers een link tussen de lengte van penissen en de kans op vruchtbaarheidsproblemen.

Lengte doet er wel toe

Onderzoekers keken naar de penissen van 815 mannen, die voor verschillende redenen naar de gezondheidskliniek stapten. 219 zochten hulp voor vruchtbaarheidsproblemen, 596 anderen kwamen voor andere zaken zoals impotentie of pijn in de testikels. Alle jongeheren werden gemeten met de standaardtest, de zogenaamde Stretched Penile Length, die de lengte berekent in stijve toestand.

De situatie was duidelijk: van alle mannen met vruchtbaarheidsproblemen was de gemiddelde lengte van hun geslachtsdeel 12,5 centimeter. Bij de gezonde groep was er sprake van een gemiddelde lengte van 13,4 centimeter. “Het is de eerste studie die een associatie ontdekt tussen de lengte van een penis en mannelijke onvruchtbaarheid. Eén centimeter lijkt misschien niet zoveel, maar er was statistisch gezien een opvallende significantie”, legt professor Austen Slade uit aan The Telegraph.

Vervolgonderzoek nodig

De academici bekijken nu hoe dat komt. Volgens hen is het mogelijk dat een kleinere penis abnormale niveaus van hormonen produceert. Dat zou dan weer zijn gevolgen kunnen hebben voor hun vruchtbaarheid. Hoe dat precies in zijn werk gaat, zal nu moeten blijken uit vervolgonderzoek.

Al reageert professor Sheena Lewis van de Queen’s University in Belfast niet positief op het onderzoek. “Dit helpt niet. Het is niet positief om te zeggen dat mannen met een kleinere penis minder kans hebben om vader te worden, want daar kan je helemaal niets aan doen. Oké, het onderzoek heeft een heel nieuw concept ontdekt, maar de studie vertelt voorlopig te weinig over welke penislengte dan wel “normaal” of “gezond kan zijn”, besluit ze in een reactie aan The Telegraph.

NIET TE MISSEN