Verkiezingen 2018 - Antwerpen

© BELGA

© BELGA

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Peter Mertens (PVDA): “Onbegrijpelijk dat Groen liever met Open Vld wil besturen dan met ons”

In een toespraak op het De Coninckplein in Antwerpen heeft PVDA-lijsttrekker Peter Mertens opvallend uitgehaald naar Groen, zij het via een omweg via Open Vld.

doro

“Groen heeft gezegd dat ze in de stad liever met Open Vld besturen dan met de PVDA”, zei Mertens tijdens een openluchthappening van de partij in Antwerpen. “Het is onbegrijpelijk. Want de Open Vld heeft Bart De Wever zes jaar lang gesteund in het elitaire woonmodel van luxe-appartementen en projectontwikkelaars, en de Open Vld wil geen enkele extra sociale woning in Antwerpen. Hoe kan je met zo’n coalitie betaalbaar wonen realiseren?”

“Het is ook onbegrijpelijk omdat de Open Vld van Philippe De Backer blijft herhalen dat sociaal werk moet geprivatiseerd worden. Daklozenwerking naar de multinational G4S, en schuldbemiddeling naar deurwaarders. Hoe kan je met zo’n programma de armoede bestrijden?”

Eenvoudige maatregel

De PVDA-lijsttrekker herhaalde dat armoedebestrijding dé prioriteit is van de partij. Mocht hij burgemeester zijn zou bij meteen met een “eenvoudige maatregel” beginnen. “Open opnieuw de keukens op de scholen en zorg ervoor dat elk kind elke dag een warme en gezonde maaltijd op school krijgt”, zei Mertens. “Dan moet er in deze stad geen enkel kind meer met honger of met een lege brooddoos naar school.”

“Thema’s worden uitgesloten”

Ook opvallend in de speech van Mertens was zijn verwijt dat niet de partij maar de thema’s van PVDA worden uitgesloten. “Oh, maar wij willen niet met de PVDA zeggen Bart De Wever, Philippe De Backer en Kris Peeters. Maar zij willen óns niet uitsluiten. Zij willen de thema’s armoede en sociaal wonen uitsluiten. Zoals ze in hun beleid al zes jaar lang de mensen in armoede en de sociale huurders uitsluiten”, aldus de Antwerpse lijsttrekker

Verkiezingsnieuws