© kma

"Onze gouden periode was die van de demonstratiebussen"

Feestzaal De Lindekens viert veertigste verjaardag

Luc Caals komt woensdag naar feestzaal De Lindekens in de Kerkstraat in Massenhoven om de veertigste verjaardag te vieren. Gilbert Hellemans (67) opende de feestzaal in 1978, twee jaar nadat hij café De Lindekens had overgenomen.

Kristin Matthyssen

Het zijn drukke weken voor Hellemans, want op zijn 67ste staat hij voor het eerst op een politieke lijst. Hij is lijstduwer voor CD&V. “Mijn dochter Joke zetelde in de gemeenteraad, maar zij is moeten stoppen omdat ze naar Zoersel verhuisd is. Ik heb het puur gedaan uit sympathie voor de burgemeester, maar nu het zover is, wil ik er ook écht voor gaan”, zegt de cafébaas en duivel-doet-al.

Naast de verkiezingscampagne wou Hellemans ook de veertigste verjaardag van feestzaal De Lindekens niet zomaar laten passeren. “Woensdag heb ik Luc Caals geïnviteerd om hier op te treden voor alle klanten en leveranciers. 42 jaar geleden hebben wij café De Lindekens overgenomen van Stefan Jezierski. Het café bestaat al honderd jaar, schat ik. Omdat hier in Massenhoven alleen een heel ouderwetse parochiezaal uit het expojaar '58 was, liet ik nog een feestzaal bouwen. Die ging open in de kermisweek. De gemeente, de vrouwengilde - alle verenigingen kwamen naar hier, want er was niks anders. Later is er een betere parochiezaal gebouwd.”

De gouden periode voor feestzaal De Lindekens waren de jaren van de demonstratiereizen. “Die bussen kwamen uit heel België. Er werd een demonstratie gedaan van schapenwollendekens of iets anders, en 's middags bleven die mensen hier allemaal eten. Nadien reden ze verder naar Brugge ofzo voor een uitstap. Er kwamen hier in die periode soms drieduizend mensen per week.”

Nu is het veel rustiger geworden, al was er gisteren toch alweer een koffietafel. “Het café is alleen nog op vrijdagavond en op zondag open. Die van ons kan dat contact met de klanten niet missen. Zelf wil ik afbouwen, ook met wat ik op de kermis doe. Mijn oude paardenmolen met houten dieren is na de Molenfeesten in september direct op transport naar Polen gezet voor restauratie. En toch droom ik nu weer van een zwiermolen met kettingen.”

Na de kermis gaat Gilbert zich toeleggen op Kerstmis in Onze Straat, de kersthappening in Massenhoven.

kristin matthyssen ¦Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio