© EPA-EFE

Bokswereld in rouw: Duitser die WK-kamp verloor van Muhammad Ali is overleden

De Duitse bokswereld is in rouw. Voormalig zwaargewicht Karl Mildenberger is vrijdag in zijn thuisstad Kaiserslautern op 80-jarige leeftijd overleden. Hij gaat de geschiedenis in als de bokser die in 1966 om de wereldtitel mocht vechten tegen Muhammad Ali.

“Een grote naam heeft ons verlaten. Door zijn gevecht tegen Ali heeft hij zijn plaats in de geschiedenis van het boksen”, zegt de voorzitter van de Duitse boksfederatie Thomas Puetz.

Mildenberger mocht zich tussen 1964 en 1968 Europees kampioen bij de zwaargewichten noemen. Toch is hij vooral bekend vanwege zijn verloren wereldtitelkamp tegen Ali op 11 september 1966. De Duitser hield het toen voor eigen volk in Frankfurt twaalf (van de vijftien) rondes vol tegen de Amerikaanse bokslegende.

Ali, op dat moment nog ongeslagen, was torenhoog favoriet voor het gevecht. Een moedige Mildenberger ging drie keer tegen het canvas maar stond telkens weer recht. Pas in de twaalfde ronde besliste de scheidsrechter om de Duitser, die zwaar gehavend was boven het linkeroog, uit zijn lijden te verlossen.

Mildenberger werkte in totaal 62 profkampen af. Daarvan won hij er 53, verloor er zes en drie eindigden onbeslist. Twee jaar na het gevecht tegen Ali (die in juni 2016 overleed) besliste hij, op zijn 31e, het boksen vaarwel te zeggen nadat hij zijn Europese titel verloor tegen de Brit Henry Cooper.

Meer sportnieuws