© polo architects

© Joris Herregods

© polo architects

1 / 3

Bouw parkeertoren aan Ouwen Dok start eind 2019, appartementen volgen eind 2021

Samen met de opening van het hotel in het oud zwembad in Mechelen moet eind 2019 de realisatie van een parkeertoren met plek voor 537 auto’s starten. Het schepencollege heeft de opdracht vrijdag gegund aan de ontwikkelaars. Zij bouwen vanaf 2021-2022 op het Rode Kruisplein ook 54 appartementen.

Sven Van Haezendonck

In mei vorig jaar stelden tien groepen zich kandidaat voor de eerste fase van de ontwikkeling op de Keerdok- en Eandissite in de omgeving van het Rode Kruisplein. Na een selectie- en onderhandelingsprocedure heeft het schepencollege vrijdag het project gegund aan de groep Kairos, Mont-Real Real Estate Development en bam. Het omvat de bouw van een parkeertoren als nieuwe landmark voor de stad en een appartementsgebouw op de kop van het Rode Kruisplein.

Het parkeergebouw met 537 parkeerplaatsen en 110 fietsenstallingen – ook voor deelauto’s en deelfietsen – krijgt een plek in de zogenaamde Eandistip, vlak bij het kruispunt van de N16 met de Guido Gezellelaan. Het wordt ook rechtstreeks toegankelijk vanaf de N16. “Een nieuwe brug voor voetgangers en fietsers moet het parkeergebouw verbinden met het Rode Kruisplein dat opnieuw wordt aangelegd”, zegt Greet Geypen (Open Vld), schepen van Ruimtelijke Ordening en Stadsvernieuwing.

Dakterras

Het parkeergebouw moet de bestaande parkings op het Rode Kruisplein en aan de Carrefoursite vervangen. Zowel bewoners als bezoekers uit de omliggende woonwijken moeten er hun auto kwijt geraken. De uitbater van de parkeergarage wordt later nog aangesteld, maar in 2021 moet ze de deuren openen. De geselecteerde ontwikkelaar investeert 20,5 miljoen euro in het gebouw waarvan twee bouwlagen bestemd zijn voor kantoren en een buurtwinkel. Het gebouw krijgt ook een dakterras met zicht op de historische binnenstad. “Het gebouw is uitermate flexibel. Afhankelijk van toekomstige noden is het mogelijk om bouwlagen te herbestemmen”, vertelt schepen Geypen.

Hamburgerrestaurant McDonald’s komt uiteindelijk niet in de parkeertoren en kiest voor een nieuwbouw met ondergrondse parking en drive-in op dezelfde locatie als vandaag. In de zomer van 2021 starten de voorbereidingen voor de bouw van 54 appartementen op het Rode Kruisplein. “In overleg met Onroerend Erfgoed kiezen we voor sobere architectuur, uit respect voor het monumentale karakter van den Ouwen Dok”, legt Greet Geypen uit.

Dat is ook de reden waarom de residentie niet hoger wordt dan vier bouwlagen en een bakstenen gevel krijgt. Inclusief de ondergrondse parkeergarage voor 88 wagens investeert de ontwikkelaar nog eens 22,7 miljoen in dit project waarvoor de werkzaamheden in 2021-2022 worden opgestart.

40 bomen op plein

Daarnaast maakt hij vier miljoen vrij voor een groene speelzone aan de Afleidingsdijle, voor een nieuw stedelijk plein met veertig volwaardige bomen aan het oud zwembad en voor een kade met industrieel karakter aan het Keerdok.

Op de ontwikkeling van de Eandiswijk met de herinrichting van het kruispunt N16-Elektriciteitsstraat en de aanleg van een park op de site van de betoncentrale is het nog langer wachten. Daar kwamen maar twee offertes voor binnen. “Ze voldoen niet aan de voorwaarden. Daarom wordt de bevraging van de markt eind dit jaar opnieuw opgestart”, zegt Geypen nog.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio