Verkiezingen 2018 - Antwerpen

Vijf vragen over de tweestrijd tussen De Wever en Van Besien: “De keuze voor de kiezer is duidelijk”

Na de peiling van Gazet van Antwerpen is er één duidelijke conclusie volgens Bart De Wever en zijn uitdager Wouter Van Besien: het gaat tussen hen voor het burgemeesterschap. We zetten alles voor u nog even op een rijtje. Wil je weten wat het verschil in visie is tussen Bart De Wever en Wouter Van Besien, vul dan zeker onze stANTpunt-checker in.

dst

1. Kan N-VA wel een coalitie vormen zonder Groen?

Op basis van de peiling van Gazet van Antwerpen zal Bart De Wever op zoek moeten gaan naar een nieuwe meerderheid. PVDA en Vlaams Belang sluit hij zelf op voorhand uit, en Groen wil niet met N-VA. Want de groenen vrezen dat dit hen een pak kiezers zou kosten tijdens de nationale verkiezingen in mei 2019. De keuzemogelijkheden zijn daardoor beperkt, schrijft onze politiek reporter Sacha Van Wiele.

Bekijk hier alle mogelijke coalities op basis van onze peiling.

2. Hoe reageren De Wever en Van Besien zelf?

Voor de twee kopstukken is de keuze voor de kiezer nu heel duidelijk: een coalitie met Bart De Wever of met Wouter Van Besien als burgemeester.

3. Wie is het populairst volgens onze peiling?

Bart De Wever is bij de Antwerpenaar de populairste kandidaat om na 14 oktober zichzelf op te volgen als burgemeester van Antwerpen.

Van de ondervraagde Antwerpenaren verkiest 50% Bart De Wever als de volgende burgemeester, 34% ziet meer heil in zijn voornaamste uitdager Wouter Van Besien. 16% van de ondervraagden ziet geen van beiden zitten.

4. Wat is het verschil in standpunten?

Weet jij waar Bart De Wever en Wouter Van Besien voor staan? Hoe zien zij de toekomst voor Antwerpen? Waarin zit het verschil in de standpunten van beide kopstukken?

Met onze stANTpunt-checker kan je je eigen standpunten vergelijken met die van alle Antwerpse lijsttrekkers. Zo kies je niet enkel voor een persoon, maar maak je ook een inhoudelijke keuze volgende week in het stemhokje.

Doe hier de test.

5. Wie heeft het laatste woord?

Ze hebben al veel debatten achter de rug, maar woensdag krijgen alle lijsttrekkers van de Antwerpse partijen nog een kans om u te overtuigen in het grote debat van Gazet van Antwerpen en ATV in De Roma. U kan dat debat woensdagavond live volgen op onze website, vanaf 20u30.

Lees hier nog eens onze interviews:

Wouter Van Besien: “In het belang van de stad moet hier een andere coalitie komen”

Bart De Wever: “We moeten met zijn allen positief aan de slag. Er is geen andere keuze”

En dan is het laatste woord echt aan u, zondag 14 oktober in het stemhokje. Succes!

Verkiezingsnieuws