© mia uydens

vzw Heart Saver schenkt AED toestel aan Revalidatiecentrum Pulderbos

De vzw Heart Saver heeft vrijdag een AED toestel geschonken aan het Revalidatiecentrum voor Kinderen en Jongeren in Pulderbos.

Kristin Matthyssen

Elk jaar zijn er in België ongeveer 11.000 slachtoffers met een ”Plotse Hartstilstand buiten het Ziekenhuis”. Minder dan 10% overleeft dit. Spoedige Hartreanimatie (CPR) en Defibrillatie (AED) kunnen de overlevingskans verhogen tot ongeveer 60 à 70%.

Een AED of defibrillator is een apparaat waarmee men door het toedienen van een elektrische schok het hart van een bewusteloze patiënt kan laten stoppen met fibrilleren, waardoor het opnieuw in een normaal ritme wordt gebracht. Om levens te redden, is het belangrijk om te weten hoe dit toestel werkt. Direct reanimeren met een AED-toestel verdubbelt namelijk de overlevingskansen van het slachtoffer.

Omdat het belangrijk is dat zoveel mogelijk mensen met een AED toestel kunnen werken, organiseerde Reva Pulderbos een opleiding voor de medewerkers. Burgemeester Luc Van Hove en Hans Van Alphen, atleet en peter van het Revalidatiecentrum, kwamen ook kijken. Zij wilden het belang onderstrepen van een “hartveilige” plaats.

Het AED toestel werd in de centrale inkomhal gemonteerd, zodat de vele bezoekers die het centrum over de vloer krijgt, het onmiddellijk kunnen gebruiken bij een noodzaak.

"Uiteraard zijn wij al jaren geëquipeerd om snel op te treden bij hartstilstanden bij kinderen en jongeren", zegt Steven hazenbosch, algemeen directeur. "Maar stel dat er eens een volwassene of een bezoeker een hartstilstand krijgt, dan kan deze AED zeker van pas komen. Dankzij de opleiding kunnen onze personeelsleden er ook mee werken. Het zwembad ligt hier niet veraf, zo kan ook daar nu snel opgetreden worden mocht een zwemmer een hartstilstand krijgen."Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio