© AP

Trump noemt betogers tegen Kavanaugh “betaalde professionals”, politie pakt celebs op

In een reactie op de verschillende protesten tegen de mogelijke benoeming van Kavanaugh, heeft de Amerikaanse president Donald Trump vrijdag op Twitter verklaard dat actievoerders “professionals zijn die de senators in een slecht daglicht willen stellen”. De politie pakte donderdag in Washington enkele honderden betogers op die protesteerden tegen de nakende benoeming van Brett Kavanaugh als rechter bij het Amerikaanse Hooggerechtshof, waarbij ook heel wat celebrities.

jtp

Aan de betoging in Washington namen ook heel wat celebrities deel. Onder meer de Amerikaanse actrice Amy Schumer en model Emily Ratajkowski protesteerden tegen de nakende benoeming van Brette Kavanaugh als rechter bij het Amerikaanse Hooggerechtshof, ondanks verdenking van ongewenste intimiteiten 36 jaar geleden.

© EPA-EFE

Verschillende feministische groeperingen en organisaties voor burgerrechten hadden opgeroepen om donderdag in Washington samen te komen. Ze hopen zo de Republikeinse senatoren te overtuigen om de kandidatuur van Kavanaugh, die verdacht wordt van ongewenste intimiteiten, niet te steunen. Met de benoeming van Kavanaugh zou het conservatieve kamp de bovenhand krijgen in het Hooggerechtshof, waar rechters voor het leven worden benoemd.

© AFP

De politie pakte een 300-tal betogers op omdat ze het gebouw op Capitol Hill weigerden te verlaten. Senatoren werden via een beveiligde corridor binnengelaten. De Amerikaanse senatoren kunnen het FBI-rapport over Kavanaugh inkijken. Volgens de Republikeinen staan er geen nieuwe elementen in het rapport, terwijl de Democraten klagen dat het onderzoek onvolledig is gevoerd.

Vrijdag vindt in de Senaat een procedurestemming plaats over de benoeming van Kavanaugh. Zaterdag valt waarschijnlijk het verdict. De Republikeinen hebben in de Senaat een nipte meerderheid van 51 versus 49 zetels voor de Democraten. Het wordt afwachten hoeveel dissidente stemmen er zijn.

© EPA-EFE

“Betaalde professionals”

In een reactie op de verschillende protesten tegen de mogelijke benoeming van Kavanaugh, heeft de Amerikaanse president Donald Trump vrijdag op Twitter verklaard dat actievoerders “betaald worden door Soros”.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Trump verwijst met die beschuldiging, waarvoor hij geen bewijs aandraagt, naar de Amerikaans-Hongaarse miljardair George Soros, die linkse organisaties steunt. De manifestanten werden in de tweet van Trump omschreven als “betaalde professionals” en “mensen die schreeuwen aan liften”.

Dat laatste verwijst naar twee vrouwen, slachtoffer van seksueel misbruik, die vorige week Republikeins senator Jeff Flake confronteerden aan de lift van de Amerikaanse Senaat. Ze probeerden hem op andere gedachten te brengen, met succes. Enkele uren na het voorval vroeg Flake om het FBI-onderzoek naar Kavanaugh.

Nu in het nieuws