Verkiezingen 2018 - Turnhout

Zo reageren de Turnhoutse lijsttrekkers op de peiling: “Het kan nog alle richtingen uit”

Het belooft nog een superspannende campagneweek in Turnhout, waar voor de kandidaten nog erg veel op het spel staat. Dat leert de peiling van Gazet van Antwerpen. “Het kan nog alle richtingen uit”, was dan ook de meest gehoorde reactie van de lijsttrekkers.

GVN

© Mia Uydens

PAUL VAN MIERT (N-VA)

“Ik ben wel tevreden dat we weer aan de kop van het peloton staan, maar ik hoop nog altijd op negen of tien zetels. Er zijn nog veel zwevende kiezers, dus moeten we deze week zo veel mogelijk mensen proberen te overtuigen. Er is nog veel vis in de vijver die niet is gevangen. Wanneer ik er met mijn collega’s in het parlement over praat, valt op hoe fel er in Turnhout campagne wordt gevoerd. Dat is goed, want dat voedt de democratie.”

LEES OOK: PEILING. Vier partijen strijden nek-aan-nek om koppositie in Turnhout

MARC BOOGERS (Groen)

© Mia Uydens

“Deze peiling bevestigt voor Groen het goede resultaat van de eerste peiling. Met twee schepenen die hun mandaat fulltime opnemen, hebben we het uitzicht van Turnhout, ook letterlijk, kunnen veranderen. Denk maar aan de kunstencampus, windmolens, fietsstraten, duurzame wijken... We voelen bij de mensen veel enthousiasme voor onze ideeën en ook appreciatie voor ons engagement. Turnhout kan ‘Groen’ kleuren op 14 oktober.”

© Mia Uydens

HANNES ANAF (sp.a)

“Het kan inderdaad nog alle richtingen uit, maar deze peiling beantwoordt wel meer aan het goede gevoel dat ik tijdens deze campagne heb gekregen. Dit geeft me goede moed om nog een week lang keihard campagne te voeren. In de peiling van vorig jaar deed de sp.a het veel minder goed, maar toen waren mensen nog niet bezig met gemeenteraadsverkiezingen. We hebben ondertussen een sterk en jong team samengesteld.”

ERIC VOS (TIM)

“Uit alle peilingen blijkt dat TIM de stabiele factor in het Turnhoutse beleid is. Onze partij heeft rust gebracht in het politieke landschap en samen met onze coalitiepartners hebben we veel verwezenlijkt. Maar het mag meer zijn. Met meer zetels kunnen we nog krachtiger wegen op het beleid. Ik heb de Turnhoutenaar al opgeroepen om eerst ons programma te lezen, dat voor en door Turnhoutenaars is geschreven, en dan pas te gaan stemmen.”

© Mia Uydens

FRANCIS STIJNEN (CD&V)

“Het valt me op dat de resultaten van verschillende peilingen zo ver uit elkaar liggen. Wellicht heeft het grote aantal onbesliste kiezers daarmee te maken. In Turnhout liggen veel partijen kort bij elkaar. De slag om de kiezer wordt dus tot het laatste moment gevoerd. Ik zie ook een polarisering tussen links en rechts, maar ik hoop dat mensen kiezen voor een verbindend project. Onze partij kan daarin het bindmiddel zijn.”

© Mia Uydens

RECCINO VAN LOMMEL (Vlaams Belang)

“Het Vlaams Belang groeit opnieuw, ook in Turnhout. En de ene peiling is de andere niet. Traditioneel bevinden zich bij de grote groep onbesliste kiezers nog heel wat Vlaams Belang-stemmers. Ook komen er zeker heel wat kiezers terug naar het Vlaams Belang na het Turnhoutse N-VA-debacle. We zijn er gerust in. Hoe dan ook, het Vlaams Belang blijft ook na 14 oktober een vaste waarde in de Turnhoutse politiek.”

© Mia Uydens

BART VOORDECKERS (Open Vld)

“Hier word ik niet vrolijk van. De peiling verbaast me, omdat ze niet overeenstemt met het gevoel dat ik tijdens de campagne krijg. In de peiling van een andere krant deed onze partij het veel beter. Toen voorspelde ik al dat de domper, die ons weer met beide voeten op de grond plaatst, nog zou komen. Maar het is wel onze ambitie om beter te doen dan deze peiling voorspelt. We rekenen op drie zetels in de gemeenteraad.”

WOUT SCHAFRAET (PVDA)

“Dit is absoluut niet wat wij voelen op het terrein. We voelen dat meer en meer Turnhoutenaren onze sociale oppositie en onze andere manier van aan politiek doen op prijs stellen. Een goede peiling is natuurlijk leuker, maar wij schieten niet in paniek. Het maakt ons juist extra scherp om tot de dag voor de verkiezingen man op man en vrouw op vrouw te discussiëren dat een stem voor de PVDA nodig is.”

Verkiezingsnieuws