Verkiezingen 2018 - Antwerpen

REACTIES. De Wever hoopt op voortzetting meerderheid, Van Besien ziet linkse coalitie “binnen handbereik”

De peiling van Gazet van Antwerpen houdt nog heel wat coalitiemogelijkheden open in Antwerpen. De verschillende partijen hunkeren dan ook naar die paar procenten die wel eens het verschil kunnen maken tussen deelname aan meerderheid of zes jaar in oppositie. “Een stem voor het Vlaams Belang is een stem voor een groene burgemeester”, zegt Bart De Wever. “Enkel een stem voor Groen voorkomt een grijs beleid”, klinkt het bij Wouter Van Besien.

SVW

Zo reageren de Antwerpse lijsttrekkers op de peiling:

BART DE WEVER (N-VA)

“De belangrijkste conclusie van deze peiling is dat we slechts enkele percenten meer nodig hebben om met de huidige meerderheid verder te gaan”, zegt N-VA-lijsttrekker Bart De Wever. En die percenten wil N-VA onder meer bij het Vlaams Belang halen. “Dat moet lukken. Want wie voor Vlaams Belang stemt, zet de deur open voor een groene burgemeester. Als je met mensen praat, beseffen ze dat. Ik vraag hen niet met hun hart maar met hun hoofd te stemmen.”

WOUTER VAN BESIEN (Groen)

Groen-lijstrekker Wouter Van Besien is blij met deze peiling en het stemt hem optimistisch. “De huidige coalitie heeft geen meerderheid meer en het opzetten van een progressieve coalitie ligt binnen handbereik”, zegt Van Besien. “We hopen in de laatste campagneweek de laatste stappen in die richting te zetten. De keuze was nog nooit zo duidelijk voor de kiezers. Wie niet in een grijs beleid wil terechtkomen, moet voor ons kiezen.”

Van Besien gelooft niet dat hij zijn partij buitenspel zet door niet in coalitie te willen gaan met N-VA.

“Ik ga er niet vanuit dat dit de uitslag van de verkiezingen gaat zijn, want we gaan het nog beter doen op 14 oktober. We hebben goede redenen om niet met N-VA in een coalitie te stappen en die zijn inhoudelijk. Wij staan voor maatregelen tegen de luchtverontreiniging en we willen praktijktesten invoeren om discriminatie tegen te gaan. Mensen weten dat hun stem veilig is bij ons. We presenteren ons inhoudelijk aanbod en stellen duidelijk dat we voor een ander bestuur gaan zonder N-VA.”

JINNIH BEELS (sp.a)

“Ik blijf nuchter en hecht niet al te veel waarde aan peilingen. Alleen wat op 14 oktober gebeurt is van belang”, zegt Jinnih Beels. Ook over mogelijke coalities spreekt de lijsttrekker voor sp.a zich niet uit. “Dat N-VA en sp.a wel met elkaar aan tafel moeten, is voorbarig. Het zou trouwens een zeer moeilijke oefening zijn. Want er is een aantal fundamentele verschillen tussen onze programma’s. Het is aan ons om de kiezer te overtuigen. En dat lukt vrij goed.”

FILIP DEWINTER (Vlaams Belang)

Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter is gematigd tevreden met deze peiling. “Het is beter dan in 2012, maar het mag meer zijn. Met zeven zetels kunnen wij wel het verschil maken in het tot stand brengen van een echte rechtse coalitie. Wij zijn bereid gedoogsteun te bieden. Als daar niet wordt op ingegaan, is er een probleem. Ik hoop dat het cordon sanitaire niet zal leiden tot politieke koppigheid, want dat betekent de onbestuurbaarheid van Antwerpen.”

PETER MERTENS (PVDA)

“Bij de peiling voor de vorige verkiezingen scoorden we 3,2% en eindigden we op 8%. We zijn ook hier ‘onderpeild’. Ik ben ervan overtuigd dat we zeker 10% halen. De laatste weken zijn thema’s als armoede en sociaal wonen meer in de aandacht gekomen en dus hopen we de volgende dagen nog veel binnen te halen. Het is in ieder geval goed nieuws dat de huidige coalitie geen meerderheid meer haalt. Ook de linkse partijen niet, maar we voelen dat daar nog wel stemmen te halen zijn.”

KRIS PEETERS (CD&V)

Antwerps CD&V-lijsttrekker Kris Peeters hoopt op 14 oktober een hoger resultaat neer te zetten dan in onze peiling.

“De weerslag van de polarisatie in het politieke debat zie je terug in deze peiling. Als CD&V moeten we pogen de polarisatie te overstijgen en in de laatste week vooral het hoofd koel te houden. Ik verwacht dat we meer zetels zullen halen dan drie, zodat we aan de onderhandelingstafel maximaal ons programma kunnen realiseren.”

PHILIPPE DE BACKER (Open Vld)

Open Vld-lijsttrekker Philippe De Backer had graag een andere uitslag gezien, maar blijft strijdvaardig. “Ik ben niet tevreden, maar ik zie dat er nog veel onbeslisten zijn, zo’n 17%. We gaan de volgende week nog volop campagne voeren om deze mensen te overtuigen om niet op de extremen te stemmen, maar voor ons. Er is in Antwerpen een liberale partij nodig die met concrete oplossingen komt om de leefbaarheid te verhogen. Wij zijn de redelijke partij.”

Verkiezingsnieuws