© BELGAIMAGE

Wie kartonnen abonnement bij De Lijn niet inwisselt, krijgt binnenkort boete

Vervoersmaatschappij De Lijn wil dat alle gebruikers van kartonnen abonnementen zo snel mogelijk overschakelen naar een MOBIB-kaart. Het besliste daarom het gedoogbeleid te laten uitdoven. Dat betekent dat abonnees die na 15 januari nog een kartonnen abonnement bezitten, sowieso een boete krijgen.

jtp

Honderdduizenden abonnees zijn al overstapt van een kartonnen abonnement naar een MOBIB-kaart, maar ondanks een overgangsperiode blijven heel wat mensen het kartonnen abonnement behouden. Dat blijkt na overleg tussen De Lijn en de Vlaamse Ombudsman. Om ook deze groep over te zetten naar MOBIB, is beslist om het gedoogbeleid te laten uitdoven.

Tijdens een eerste periode van drie maanden (15 oktober 2018 tot en met 14 januari 2019) kan een geverbaliseerde reiziger een boete van 107 euro voor zwartrijden nog vermijden. Dat kan door onmiddellijk na het proces-verbaal een MOBIB-kaart te kopen. Vanaf 15 januari 2019 volgt er sowieso een boete, ook als de reiziger zich vervolgens in regel stelt.

Op de MOBIB-kaart kan je ook vervoerbewijzen van andere vervoermaatschappijen opladen, bijvoorbeeld de NMBS en de MIVB. Zo heb je niet van elke maatschappij apart een kaart nodig. Vlaams Ombudsman Bart Weekers vraagt dan ook iedereen snel een MOBIB-kaart van 5 euro te kopen. “Het kartonnen tijdperk bij De Lijn is nu definitief voorbij.”

Nu in het nieuws