© DLN

Criminaliteit in Mechelen blijft eerste helft van 2018 dalen

De criminaliteit in Mechelen is in de eerste helft van 2018 met 12 procent gedaald in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Leo De Nijn

“Als we naar 2002 kijken, de periode toen ik burgemeester werd in deze stad is er zelfs een daling van 47 procent”, zei Bart Somers vrijdagmiddag tijdens de voorstelling van het halfjaarlijks criminaliteitsrapport van de Mechelse politie.

De eerste helft van dit jaar werden er in Mechelen 1.156 feiten gepleegd van inbraken in woningen, uit voertuigen, handtasdiefstallen, zakkenrollerij en winkeldiefstallen, kortom fenomenen waarmee de burger elke dag geconfronteerd wordt. Dat zijn er 160 minder (-12%) dan in 2017.

Van de vijftien fenomenen zijn er vijf stijgers: er werden 162 inbraken in woningen vastgesteld (+28%), handtasdiefstallen (+175 %), afpersing (+271 %), inbraak in gebouwen (+9%) en motordiefstallen (+25%).

Inbraak in kelders

Vooral het aantal woninginbraken en de handtasdiefstallen springen in het oog. “Maar die stijging werd vooral veroorzaakt door een nachtelijke inbraak in 30 kelders in de Bleekstraat waarbij één fiets werd buitgemaakt”, zegt korpschef Yves Bogaerts.

De handtasdieven sloegen de eerste helft van dit jaar 11 keer toe (4 in 2017). “We hebben de elf gauwdiefstallen opgelost. Eén persoon had 6 feiten op zijn kerfstok”, reageert burgemeester Somers (Open Vld).

Daling

Bij de positieve resultaten valt de daling van het aantal fietsdiefstallen op. Een fenomeen waar de politie hard heeft op ingezet met als resultaat: 269 fietsdiefstallen (-24%). Ook de diefstallen uit voertuigen daalden van 119 feiten in 2017 naar 77 feiten (-35%) dit jaar.

De burgemeester besluit dat de criminaliteit met geweld in zijn stad verder daalt en dat het fenomeen van de stijgende woninginbraken een werkpunt is.

© rr

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio