

Nobelprijs voor de Vrede gaat naar mensenrechtenactivisten Denis Mukwege en Nadia Murad
De Nobelprijs voor de Vrede gaat dit jaar naar de Congolese gynaecoloog Denis Mukwege en de Iraakse Nadia Murad, een jezidi-mensenactiviste. Ze krijgen de prestigieuze erkenning voor hun werk tegen seksueel geweld in oorlogsgebieden.
De Congolese dokter Denis Mukwege helpt slachtoffers van seksueel geweld in zijn ziekenhuis in Congo. Hij is de internationale autoriteit die het kapotte lijf van de vrouwen, die door bendes zijn verkracht, herstelt. Mukwege loopt steeds meer gevaar omdat zijn kritiek op het regime van president Kabila groter wordt. De Nobelprijs voor hem beloont zijn tomeloze inzet voor de verkrachte vrouwen en stelt het probleem van oorlogsverkrachtingen aan de kaak.
Nadia Murad is zelf een slachtoffer van seksueel geweld. Op haar 21ste werd de Irakese yezidi door terreurorganisatie ISIS op een slavenmarkt verkocht en iedere dag verkracht en mishandeld. Ze is één van de 3.000 Jezidi’s die misbruikt werden door Islamitische Staat. Ze wist na een aantal weken te ontsnappen en vond haar weg naar een vluchtelingenkamp in Duhok, Noord-Irak. In 2015 kreeg ze asiel in Duitsland. Tegenwoordig woont ze in Stuttgart met haar zus. In 2016 kreeg Murad de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken van het Europees Parlement.
Vorig jaar won de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) de Nobelprijs voor de Vrede. De organisatie werd in 2007 opgericht, en heeft als doelstelling het gebruik van kernwapens te verbieden, en het nucleaire arsenaal terug te dringen. Door de Nobelprijs voor de vrede toe te kennen aan een organisatie die actievoert tegen kernwapens, stuurde het Nobelcomité een niet mis te verstane boodschap aan Trump en Kim Jong-un. Een boodschap die net zo goed voor België diende.
Hoofdpunten
YouTube-fenomeen Acid nagelt Reuzegommers publiekelijk aan de schandpaal, advocaten zijn verbijsterd
Gezin van drie krijgt energieafrekening van 17.000 euro in de bus, maar dat is volgens Fluvius geen vergissing
Iconische brasserie Dikke Mee in Nachtegalenpark krijgt nieuwe uitbaters en nieuwe naam
Broers Maes verkopen hun levenswerk: uitbater tankstations in alle stilte overgenomen door Nederlandse speler
MEER OVER
Geen overnemer voor failliet bedrijf dat onder meer dak Bosuilstadion maakte: 140 werknemers op straat bij ASK Romein
Er komt dan toch geen doorstart voor de site van de Nederlandse staalbouwer ASK Romein in Malle. …
Chinese president Xi waarschuwt voor “zware tijden” en vraagt veiligheidsdiensten om klaar te zijn voor “worstcasescenario’s”
De Chinese president Xi Jinping heeft de veiligheidsdiensten van het land gevraagd om zich voor …
Boris Johnson draagt WhatsApp-berichten over coronabeleid over aan regering
De gewezen Britse premier Boris Johnson heeft woensdag al zijn WhatsApp-berichten over het …
Macron: “De vraag is of we kiezen voor een proces of onderhandelingen met Poetin”
Volgens de Franse president Emmanuel Macron zal het misschien niet mogelijk zijn om de Russische …